'WIND / PINBALL'

Nakon desetljeća odbijanja, Murakami pristao na reizdanje prvih romana

29.07.2015 u 09:50

Bionic
Reading

Dobre vijesti za obožavatelja japanskog pisca Harukija Murakamija: njegova dva prva romana 'Hear the Wind Sing' i 'Pinball 1973' u kolovozu doživljavaju svoje reizdanje na engleskom jeziku u nakladi Knopfa i novom, uglancanom prijevodu Teda Goossena. Dosad su oba djela bila teško dostupna te su se mogla nabaviti online po ne baš povoljnim cijenama od 250 do 400 dolara

Po mišljenju Harukija Murakamija, su to bili pubertetski romani kojih se, doduše, nikad nije odrekao, ali je desetljećima odbijao da dobiju svoja druga izdanja. 'Hear the Wind Sing' i 'Pinball 1973' pisao je u proljeće 1978. kao mladi voditelj jednog jazz kluba u predgrađu Tokija, kradući slobodne trenutke da za kuhinjskim stolom napiše svoja prva prozna djela i još uvijek tražeći odgovarajući stil, onaj koji će ga kasnije učiniti svjetski slavnim i prijemčivim najširem mogućem krugu čitatelja.

Murakami je konačno popustio te će američki nakladnik Knopf oba romana objaviti u jednoj knjizi, naslova 'Wind / Pinball', a za ovo izdanje je popularni japanski pisac odlučio napisati predgovor. Riječ je o eseju u kojemu se Murakami prisjeća doba u kojima je pisao te romane, a naročito jedne utakmice bejzbola tijekom koje je doživio viziju da hoće postati pisac.

Cijeli Murakamijev predgovor za 'Wind / Pinball' možete na engleskom jeziku pročitati na ovom linku

U piščevim prvim romanima već se pojavljuju elementi kojima će se kroz svoju dugu spisateljsku karijeru često vraćati: neimenovani pripovjedač koji puši i voli popiti pivo, a tu su i mačke, muzika, književne reference i za Murakamija uvijek karakteristični misteriozni nestanci pa naknadna iznenadna pojavljivanja likova, te lamentacije o samoći u suvremenom svijetu.

Sa svojim trećim romanom 'A Wild Sheep Chase' Murakami smatra da je uspio pronaći svoj spisateljski stil, a zajedno s 'Hear the Wind Sing' i 'Paintball 1973' oni čine tzv. Trilogiju štakora. U pitanju su murakamijevski bildungsromani, u kojima mladi muški protagonisti – često kroz ljubavne muke – počinju odrastati.

'Wind / Pinball' se može online kupiti od 5. kolovoza.