USPRKOS KORONAVIRUSU

Nakon 47 dana završile 71. Dubrovačke ljetne igre

26.08.2020 u 00:04

Bionic
Reading

Festival je zatvoren večeras pred dubrovačkom Katedralom koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Iva Lipanovića uz sopranisticu Lanu Kos i baritona Željka Lučića, te potom uz kratku ceremoniju spuštanja festivalske zastave

U 47 dana festivala u Dubrovniku je izvedeno 49 programa na trinaest lokacija, uz epidemiološke smjernice.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ocijenila je da je najveći uspjeh 71. Dubrovačkih ljetnih igara što kvalitetom nisu odstupile od najviših standarda, unatoč teškim financijskim, umjetničkim i organizacijsko-produkcijskim okolnostima zbog koronavirusa.

Ministrica je danas na završnoj konferenciji za novinare 71. Dubrovačkih ljetnih igara u atriju palače Sponza naglasila da su posljedice krize osjetili državni i gradski proračun, ali bilo je važni pokazati da umjetnost i u takvim okolnostima može slati poruke, djelovati i pobjeđivati svake festivalske večeri.

'S ljubomorom i zavišću nas gledaju iz drugih država, jer nisu svi imali hrabrosti zakoračiti i otvoriti vrata umjetnosti. Nije bilo lako u kratkom roku promijeniti koncept i realizirati tako uspješan festival u nemogućim okolnostima. Sve je prošlo bez ikakvih negativnih posljedica', rekla je Obuljen Koržinek.

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski kaže kako je vodstvo festivala puno naučilo od ovogodišnjeg izdanja.

'Neke su se teškoće čak okrenule u prednosti i znat ćemo iz toga crpiti, ponajprije kroz angažman hrvatskih umjetnika i njegovanje vrijednosti hrvatske kulture. Festival je dokazao važnost utvrđene kulturne strategije koja će nas pratiti i idućih mjeseci, što nas čini spremnima da idemo dalje', izjavila je Ruždjak Podolski.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je da su 71. Dubrovačke ljetne igre bile po svemu drukčije, s glavnim pitanjem kako financijski i epidemiološki održati festival.

'Bilo je izazovno, ali htio bih zahvaliti vodstvu Igara na uspješno odrađenom poslu. Uspješnom jer kvaliteta programa nije pala, a poslali smo u svijet poruku odgovornosti, jer zbog visokog zdravstvenog standarda nismo imali nijedan zabilježen slučaj koronavirusa', kaže Franković.