grše za tportal

Najslušaniji reper u Hrvatskoj: Nisam imao nikakav budžet na početku, supruga je radila dva posla da se ja mogu posvetiti glazbi

23.01.2023 u 14:36

Bionic
Reading

Triljski reper Grše - predvodnik nove generacije domaće hip-hop scene i, prema streaming platformama, najslušaniji reper u Hrvatskoj - godinu započinje velikim samostalnim koncertom u Zagrebu. U subotu, 4. veljače, ponovno stiže u zagrebačku Tvornicu kulture, što je bio i naš povod za razgovor s njim

Sve je isto k'o i lani - nezaustavljivi Grše dolazi u grad i puni klub. Napunjena Tvornica letvica je koju mora preskočiti svaki reper koji drži do sebe, a podršku im pruža yem, agencija specijalizirana za takve koncerte. U proteklih su nekoliko mjeseci to učinili Hiljson Mandela, Vojko V, 2xŠihta i Dino Blunt, a nakon Grše će isto pokušati Bore Balboa i Krankšvester. Tko ne može pratiti ritam, riskira se naći u zapećku scene, možda i potpuno izvan rap-igre. Grše je za nas uglavnom pričao o svojem odrastanju u obitelji glazbenika, privremenom radu u Njemačkoj, skromnim počecima na sceni, meteorskom usponu te o prošlim i budućim suradnjama.

Kako je bilo odrastati u Trilju?

- Odrastanje u Trilju je bio prelijep period mog života i ne bih ga mijenjao ni za što da mogu.

Dolazite iz obitelji u kojoj je bilo mnogo glazbenika. Što se slušalo doma?

- Roditelji su mi djeca rock'n’rolla, tako da je bio svakodnevno u našim ušima, a tu ljubav prema rocku su prenijeli na mene i brata. Djed je često svirao klavir kada bismo dolazili kod njega, a čak smo i dobivali lekcije iz klavira, no ni ja ni brat nismo nažalost zapeli za taj instrument; on je krenuo svirati bubnjeve od malih nogu, a ja sam kasnije otišao u hip-hop vode.

Iako ste mladi, već ste se okušali u gastarbajterskom radu. Koliko je avantura u Njemačkoj utjecala na izbor (t)rapa kao karijere?

- Rad u Njemačkoj je sigurno donio dosta pozitivnih stvari u mom životu, prvenstveno što me izgradio kao osobu i što sam zapravo sazrio te na neki način i odrastao, jer sam dosta mlad otišao od doma, po prvi put na duži period. Što se tiče rapa tu je bilo dosta oscilacija, jer kada sam tek stigao bio sam ohlađen od glazbe i pomalo pasivan prema tome svemu, međutim stvari su se okrenile kada sam došao do kontakta čovjeka koji ima studio u Ulmu i gdje sam mogao doći snimati pjesme. Tada sam bio u fazi HC rapa što je na kraju utjecalo na sami zvuk i tematiku na prvom albumu.

Što vas je potaknulo da se, nakon djelovanja u grupama Six Wild i III. Čin, otisnete u samostalne vode?

- Život nas je nekako razdvojio, svatko je otišao na svoju stranu, neki su se pronašli u drugim stvarima, a neki nisu bili dovoljno ambiciozni niti su imali želju ozbiljnije raditi glazbu. Sami čin da krenem u solo karijeru je bio logičan u tom trenutku s obzirom na situaciju i dešavanja unutar grupa.

Izvor: Društvene mreže

Jeste li imali budžet kad ste krenuli samostalno nastupati ili ste počeli "od nule"?

- Nisam imao nikakav budžet na početku, to je bilo snalaženje i čupanje na sve strane da se dođe do tog prvog studijskog albuma. Dosta ljudi mi je pomoglo u tom periodu karijere, pogotovo današnja supruga koja je radila dva posla da se ja mogu posvetiti glazbi. Na kraju se sve to isplatilo, hvala Bogu.

Prije prvog albuma "Tilurium" osnovali ste diskografsku kuću Blockstar Digital. Je li vam to pomoglo u karijeri?

- Cilj diskografske kuće i kolektiva je bio prvenstveno zajedništvo i da rastemo jedni uz druge i razvijamo se kao glazbenici, učeći jedni od drugih. Bilo nam je važno i promoviranje mladih artista, da im damo jaku platformu, da se predstave i brže dođu do publike.

Drugi album "Platinum" je izašao za yem. Što ste dobili tom promjenom?

- Drugi studijski album je išao samo distribucijom preko yema, a sve ostalo je i dalje išlo na Blockstar kanal. Zvone je moj menadžer tako da su to ‘’bratske firme’’, a i dobio sam najbolji ugovor za album od svih drugih ponuđenih.

Kako je došlo do suradnje s trenutno "vrućim" producentom Lockroomom?

- Mihovil i ja smo se upoznali još 2019. godine preko El Maara koji je tada bio već u Blockstar ekipi i on nam ga je predložio za produkciju. Drago mi je što me život spojio s takvim čovjekom i što smo zajedno rasli jedan uz drugog od početka. Mihovil je trenutno jedan od najkvalitetnijih producenata u regiji i, što je najbitnije, jako je kvalitetna i dobra osoba. Blagoslov je s njim raditi.

Izvor: Društvene mreže

Sudeći po streaming platformama, najslušaniji ste reper u Hrvatskoj, a za vratom vam puše Hiljson Mandela. Postoji li rivalstvo između vas dvojice?

- Ne postoji, ako i postoji, to je pozitivno rivalstvo.

Postoji li mogućnost za suradnju s Vucom, vjerojatno najpoznatijim Triljaninom?

- Pa tko zna što život nosi. Vucu jako poštujem kao glazbenika i sigurno bi mi bila čast napraviti pjesmu s njim u budućnosti.

Koliko vam znači podrška Vojka V, kojem ste gostovali na pjesmi "Mamići"?

- Vojku nisam gostovao na pjesmi, tu stvar smo od početka zajedno radili od ideje do same realizacije, možda zbog tog što je njegovo ime prije mog u naslovu se ispostavilo tako (smijeh). Vojka jako cijenim i poštujem i njegova je glazba imala veliki utjecaj na mene u ranoj fazi mog bavljenja glazbom i repom.

Izvor: Društvene mreže

Što fanovi mogu očekivati od koncerta u Tvornici?

- Totalni delirij, energiju, emociju i sve ono što nosi takav spektakl. Jedva čekam koncert i da se popnem na binu i da sve krene, da se zabavimo i stvorimo uspomene za cijeli život.

  • +8
Grše Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić