UOČI NASTUPA U TVORNICI

Vojko V za tportal: Možda ovaj put ne bih napunio Dom sportova, moj ego to ne bi podnio

07.12.2022 u 10:35

Bionic
Reading

Splitski reper najavio je spektakl u subotu 10. prosinca, kada nas očekuje njegov koncert u Tvornici kulture. Uz naramak starih hitova, Vojko V će izvesti i pjesme s nadolazećeg albuma 'Dvojko', koji bi uskoro trebao ugledati svjetlo dana

Nakon četiri godine, Vojko V, kralj domaćeg hip-hopa, održat će svoj samostalni koncert u Zagrebu. Međutim, ne vraća se u Dom sportova, nego u Tvornicu kulture, koju će, po svemu sudeći, rasprodati. Tim smo povodom ukratko popričali s poslovično "zakopčanim" reperom, uglavnom o njegovu radu u proteklih godinu dana. Otkrio nam je ponešto o pritisku koji (ne) osjeća, zašto je odabrana Tvornica, suradnjama s mlađim reperima i nasljeđu koje im je djelovanjem u ranijim grupama ostavio.

Albumom "Vojko" prometnuli ste se u vodeće regionalno hip-hop ime, a vaš anti-ljetni hit "Evo me opet" iznosi tezu da je "reperski život za psihu opasan". Kako se nosite s pritiskom?

- Kad se osvrnem oko sebe i kad vidim u kojim situacijama neki ljudi žive, svi ti reperski pritisci se čine kao ekskurzija.

U spomenutom singlu iznosite strah da ćete postati ili dosadni ili alkoholičar, ovisno o skretanju koje odaberete. Smatrate li da ste trenutno u raskoraku, u smislu da ne možete i dalje "prodavati" iste "fore", ali da se ne možete ni potpuno prilagoditi tržištu kako ne biste izgubili specifičnost?

- Poanta tog stiha je bila da je nužno održavati balans u svemu, iz mog iskustva to je pozicija u kojoj izvođač/autor može dati svoja najbolja djela. Trudim se ne razmišljati o karijeri kao da ispitujem tržište za novi korporativni proizvod, samo štancam nove pjesme i ako zvuče dobro, to je to.

Prošle su četiri godine od vašeg posljednjeg samostalnog koncerta u Zagrebu, kada ste rasprodali Dom sportova. Zašto ste se odlučili za Tvornicu kulture, odnosno za manji prostor?

- Ovaj put možda ne bih napunio Dom sportova i moj ego to ne bi podnio.

Najava koncerta donosi informaciju da će dugoočekivani drugi album nositi naslov "Dvojko". Smijete li otkriti nešto više o njemu?

- Ne.

Na "Vojku" ste semplirali Cecu, a u pretposljednjem singlu Louisa, dvije narodnjačke legende. Prvom pjesmom ste to učinili sramežljivo, na samom kraju, a u drugoj to činite otvoreno, na refrenu. Je li to znak snažnijeg zaokreta prema trap-folk žanru, koji je trenutno najslušaniji u regiji?

- Ne, samo stvarno volim tu stvar od Louisa.

"Evo me opet" Izvor: Promo fotografije / Autor: Vojko V

Kad smo kod toga, što mislite o trap-folku?

- Ima dobrog i lošeg, kao u svim žanrovima.

Suradnje sa z++, Gršom i, u spotu za "TT-33", s Dinom Bluntom, potvrđuju vas kao svojevrsnog kingmakera domaće hip-hop scene. Koji su kriteriji za biranje suradnji?

- Nisam kingmaker nego više culture vulture kao Drake. Svi izvođači koje ste naveli su već bili u usponu prije moje suradnje s njima, samo sam se nakačio na njihov hype.

"TT-33" Izvor: Društvene mreže

Upravo ste Grše i vi objavili singl "Mamići". Jeste li imali kakvih problema povodom toga?

- Ne.

"Mamići" Izvor: Promo fotografije / Autor: yem

Vaše grupe Dječaci i Kiša metaka ostavile su snažan pečat na domaću hip-hop scenu u proteklom desetljeću. Kako danas gledate na to nasljeđe?

- Bilo je super dok nije prestalo biti. Drago mi je da sam bio u tim bendovima jer je moj uspjeh bio nadovezan na njihov. Mislim da će oba benda ostati u manje-više dobrom sjećanju.

Konačno, što obožavatelji mogu očekivati od koncerta u Tvornici?

- Ja repam, VRH vrti, spektakl.

  • +4
Vojko V Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo