PREPORUKA ZA ČITANJE

Najbolje knjige u 2013. po izboru britanskog Telegrapha

28.11.2013 u 09:28

Bionic
Reading

J. M. Coetzee, Thomas Pynchon, Ryu Murakami našli su se među autorima romana koji su privlačili pažnju kritike i publike u zadnjih godinu dana. Pročitajte cijelu listu zanimljivih naslova

Književni kritičar Tim Martin pozabavio se istaknutim književnim naslovima beletristike, koja je 2013. plijenila pažnju.

Roman 'The Luminaries' Eleanor Catton, dobitnice nagrade Man Booker, sa 800 stranica najopsežniji je roman u povijesti te nagrade, i usto ga je napisala najmlađa dobitnica (28). Po izboru kritičara 'roman koji zbog sjajne radnje i odličnog stila ne bi trebalo propustiti ove godine', prenosi Telegraph

Sljedeći je na listi 'The Goldfinch', treći roman Donne Tartt u zadnjih dvadesetak godina. Opsežan roman koji na prvu podsjeća na Dickensov stil pisanja vodi čitatelja kroz razne žanrove: od teen ljubavne priče, preko punokrvnog bildungsromana do trilera o prevari u svijetu umjetnosti. To je, po opisu kritičara, gotička priča za klince u maniri graphic novelaromana u stripu Huga Cabreta, začinjena s dovoljno xanaxa, nasilja, izdaje.

Američki car paranoje Thomas Pynchon’s romanom 'Bleeding Edge' navodno je napisao svoje najdojmljivije djelo još od 'Mason & Dixon'. Radnja je smještena u 2001., neposredno prije 9. 11. Uzbudljiva priča o privatnom detektivu dokazala je da čak i u 76. godini Pynchon i dalje ostaje superioran brojnim mlađim romanopiscima.

'Tenth of December', prva zbirka priča Georgea Saundersa u posljednjih šest godina, puna je divnih jezičnih iskričavosti i mračne atmosfere.

Novi roman slavnog J. M. Coetzeea, 'The Childhood of Jesus', duhovit je roman o čovjeku i dječaku koji stižu u misterioznu zemlju (u kojoj govore španjolski) u potrazi za dječakovom majkom. Događaji ubrzanim tempom postaju čudnovati, a priča se razvija u smjeru apsurdističke Utopije.

'Kultna knjiga u nastanku', tako su opisali 'Strange Bodies', novi roman Marcela Therouxa. Priča počinje pojavljivanjem već preminulog naratora, zatim donosi moralne eseje Samuela Johnsona, tajnoviti ruski eugenički program i bolne japanske vizure o krhkosti bivanja. Autor se u ovoj 'znanstvenoj romansi' poigrava pitanjima sjećanja, ljudskosti i uma.

'The Circle' je satirični triler Davea Eggersa, o velikoj kalifornijskoj tvrtki koja zapošljava genijalne dvadesetogodišnje idealiste kojima je cilj učiniti svijet boljim objavljivanjem svih svjetskih podataka i tajni preko interneta. Iako pomalo smiješne premise, roman izvlači Eggersov britki stil.

'From the Fatherland, With Love'Ryua Murakamija napisan je 2005., ali preveden je na engleski tek ove godine. Čudan politički roman donosi distopijsku sliku suvremenog Japana.

Osamdesetpetogodišnja Jane Gardam sjajna je u opažanju i seciranju ljudskih odnosa u novoj knjizi 'Last Friends', kojom završava trilogiju započetu s 'Old Filth'. Roman je duhovit i dirljiv te nudi novu perspektivu događaja opisanih u prvim dvjema knjigama.

'Lion Heart' Justina Cartwrighta bizarni je hibrid Da Vincijeva koda u smislu narativa, povijesno-špijunske priče i satire suvremenog društva, ali postoji i veliki problem – antipatični i hladno opisani glavni junak koji će možda odbiti potencijalne čitatelje.

'Harvest' je navodno oproštaj Jima Gracea od pisanja fikcije. Smješten je u udaljenu zajednicu zemljoposjednika koja se pod prijetnjama propasti pretvara iz idile u horor.

Za obožavatelje mračnijih tonova, tu je i 'The Tale of Raw Head and Bloody Bones' Jacka Wolfa, o poremećenom liječniku iz 18 stoljeća, opsjednutom bolom.

William H. Gass napisao je svoj treći roman, 'Middle C', u kojem opisuje život austrijskog doseljenika koji u Americi krivotvori svoje diplome i dolazi do statusa sveučilišnog profesora dok u slobodno vrijeme izrađuje privatni muzej ljudskih gadosti. 'Pišem zato što mrzim', kazao je autor, a u njegovu domišljatom, elegantnom i smirenom načinu pisanja provlači se jeza sadržaja o kojem progovara.

Meg Wolitzer zaslužna je za 'The Interestings', koji započinje opisom grupe dokonih tinejdžera, da bi nastavila pratiti njihove sudbine sve do srednje dobi.

'The Son' Philippa Meyera donosi priču u maniri virtuoznog Cormaca McCarthyja, koja se događa kroz razna razdoblja, a započinje otmicom Komanča u Texasu.
Roman Rachel Kushner 'The Flamethrowers' smješten je u New York i Italiju 70-ih godina prošlog stoljeća i predstavlja svojevrsnu spisateljičinu himnu alternativnim umjetničkim pokretima.

'A Man in Love' druga je autobiografska knjiga slavnog norveškog pisca Karla Ove Knausgaarda, u kojoj opisuje svoju krizu srednje dobi, vrijeme braka u kojem romantične ljubavi polako nestaje, a pojavljuju se i djeca. Uz uznemirujuću neposrednost, autor je osvojio domaću publiku te ubrzano osvaja i stranu.

Iako je 'obećao samom sebi' da nikad neće odabrati žensku junakinju kao glavni lik svojih romana, španjolski pisac Javier Marías u novoj knjizi 'The Infatuations'upravo je to učinio. Uz brojne digresije u radnji, ovo je njegova najnovija stilski izbrušena, filozofski napeta i pomalo zlokobna - uspješnica.