'grčki čudni val'

Najavljena je retrospektiva Yorgosa Lanthimosa u Tuškancu

22.04.2022 u 14:54

Bionic
Reading

Od 25. do 28. travnja u zagrebačkom kinu Tuškanac prikazat će se šest filmova prvaka 'grčkog čudnog vala' Yorgosa Lanthimosa

Dosadašnji Lanthimosov opus relativno je malen, ali jedinstvenom tematikom i realizacijom svojih djela uspješno je privukao pažnju međunarodne kritike i publike, ističu iz Tuškanca.

Retrospektivu otvara film "Ubojstvo svetog jelena", koji iz Tuškanca ocjenjuju jednim od najistaknutijih naslova svjetske kinematografije 2017. godine. Film je nagrađen za scenarij u Cannesu, a kritičari su neke njegove aspekte usporedili sa stilskim iskazom Stanleyja Kubricka i Michaela Hanekea. U filmu glume Colin Farrell, Nicole Kidman i Barry Keoghan.

Program se nastavlja u utorak, 26. travnja filmom "Očnjak" iz 2009., kojim je Lanthimos trijumfirao u uglednom canneskom programu Izvjestan pogled i koji je snimio u suradnji sa scenaristom Efthymisom Filippouom. Iste večeri prikazat će se i prvi film koji je samostalno režirao, "Kinetta" iz 2005. godine. Njime je, ističu iz Tuškanca, redatelj postavio temelje onom što će kasnije osvojiti svijet pod nazivom "grčki čudni val".

U srijedu, 27. travnja na programu je "Miljenica", film iz 2018. godine kojim je postigao dosad najveći uspjeh. Olivia Colman nagrađena je Oscarom, a uz nju glume Rachel Weisz i Emma Stone. Za razliku od prethodnih filmova, "Miljenica" je djelo realističkog poetičkog konteksta, ali snažno garniranog bizarnošću, ponajprije kroz karakterizaciju likova, napominje se u priopćenju.

Zadnjega dana prikazat će se filmovi "Jastog" (2015.) i "Alpe" (2011.). "Jastog" je prvi Lanthimosov film na engleskom jeziku, s Colinom Farrellom i Rachel Weisz, koji je uz ostalo osvojio nagradu žirija u Cannesu. Film "Alpe", snimljen u scenarističkoj suradnji s Filippouom, premijerno je prikazan na festivalu u Veneciji gdje je dobio nagradu za najbolji scenarij.