u režiji Ozrena Prohića

Najavljena je premijera opere 'Mila Gojsalića' Jakova Gotovca u splitskom HNK

09.03.2023 u 11:52

Bionic
Reading

Operni ansambl Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu u petak će premijerno izvesti operu Jakova Gotovca 'Mila Gojsalića' u režiji Ozrena Prohića, s mezzosopranisticom Terezijom Kusanović u naslovnoj ulozi heroine poljčkoga kraja, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare

Izvedbom povijesno-glazbene drame ravnat će maestro Ivo Lipanović, a uz Tereziju Kusanović u premijernoj izvedbi nastupit će Ivica Šarić u ulozi Milina oca, poljičkog kneza Ivana Gojsalića, tenor Domagoj Dorotić u ulozi Milina zaručnika vojvode Petra Kulišića, a u ulozi turskog vojskovođe Topan-paše bas Ivica Čikeš.

Ravnatelj Opere Jure Bučević ustvrdio je da Gotovčeva opera stoji rame uz rame s talijanskim i francuskim naslovima, te nam može služiti na nacionalni ponos, dok je Lipanović napomenuo kako je riječ o vrlo kompliciranoj operi, istaknuvši da mu je zadovoljstvo što je "ušao u Gotovčev način skladanja".

"To je jedna od tri herojske hrvatske opere uz 'Porina' i 'Nikolu Šubića Zrinskog'. Vrlo gusta orkestracija i osnovni problem cijele opere u kazalištu je napraviti dobar balans između 'rupe' i pozornice, odnosno između orkestra i pjevača", rekao je Lipanović. No imamo izvanrednu pjevačku podjelu gdje u svakom segmentu imamo adekvatne likove i umjetnike na čelu s Terezijom Kusanović, koja je i bila razlog što smo ovu operu stavili na repertoar, dodao je.

  • +23
Prizori iz opere Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Matko Biljak

Redatelj Prohić rekao je kako su u legendi koja je pretvorena u operu zanimljivi povijesni kontekst, ali i kontekst trenutka kada je opera napisana. Dodavši da je orkestracija beskrajno teška, ustvrdio je kako se vidi da je Gotovac bio u živoj glazbi svoga vremena.

Terezija Kusanović poručila je da splitsku publiku očekuje neviđeni spektakl, podsjetivši da se opera nije izvodila od 1995. godine iako je jedna od najboljih opera Jakova Gotovca, poslije Ere s onoga svijeta. Osim zahtjevne orkestracije zahtjevne su i uloge, istaknula je dodavši da sve moraju biti jako dobre te snažne i karakterno i glasovno.

U operi će nastupiti i Marko Lasić, Mate Akrap, te Goran Velić, Vlatko Belas, Lovre Gujinović, Joško Tranfić i Vinko Maroević uz ostale soliste, zbor, orkestar i Balet splitskog kazališta, a ulogu Guslara u prologu opere tumačit će dramski prvak splitskoga HNK Filip Radoš.

Scenografkinja je Vesna Režić, kostimografkinja Tea Bašić, koreografkinja Maja Huber, zborovođa Veton Marevci, a oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec.