split

Hit-predstava kazališta Kerempuh gostuje u Splitu

05.01.2023 u 10:10

Bionic
Reading

Predstava Satiričkog kazališta Kerempuh 'Bilježnica Robija K.' gostovat će na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split izvedbom u subotu 7. siječnja s početkom u 19:30h

Kultna satirička kolumna Viktora Ivančića dolazi na kazališnu pozornicu u adaptaciji i režiji Marine Pejnović. Naslovnu ulogu Robija K., vječnog devetogodišnjaka iz 3. a, igra Josip Brakus, a ostale likove popularne kolumne tumače Linda Begonja, Filip Detelić, Matija Šakoronja, Dražen Čuček i Ana Maras Harmander.

Predstava "Bilježnica Robija K." kazališna je igra koja nikad do kraja ne zakoračuje u kazališnu iluziju, ne dopuštajući gledateljima da zaborave na stvarnost koja ih maljem udara po glavi – od nacionalizma i nacionalističke mitomanije, domoljubnog odgoja u ozračju vala iseljavanja iz Hrvatske, upitnih državotvornih i katoličkih svetinja, potlačenih i tlačitelja, "naših" i "njihovih" pa sve do taloga prošlosti, ratova i različitih -izama. Robi K., kao promatrač, svjedok burnih vremena i neizbježni mali zafrkant, otvara nam vrata u duhovit i okrutan svijet koji je njegov koliko je i naš.

"Bilježnica Robija K." uglednog pisca i novinara Viktora Ivančića, jednog od suosnivača političko-satiričkog časopisa Feral Tribune, iz vizure vječnog učenika trećega razreda, lucidnog i hinjeno naivnog Robija K., drsko i beskompromisno udara po najosjetljivijim mjestima hrvatske stvarnosti već skoro četiri desetljeća. Ova subverzivna feljtonistička forma stoga je doživjela svoju scensku inscenaciju u režiji mlade redateljice Marine Pejnović upravo u Satiričkom kazalištu Kerempuh kao jedinom žanrovski (satirički) profiliranom teatru na našim prostorima. Prilagodba feljtona kazališnom mediju rastvorila je jedan ludistički mozaik pomaknutog i grotesknog univerzuma s nestabilnim, a ipak prepoznatljivim karakterima, razbarušenim dijalektalnim i lokalnim govorom, kao i mnogobrojnim aktualnim društveno-političkim temama koje postaju gorko smiješne kada ih se pretvori u situacije na samom rubu apsurda.

  • +3
'Bilježnica Robija K. u Splitu' Izvor: Promo fotografije / Autor: Luka Dubroja

Predstava je premijerno izvedena u prosincu 2019. Osim autorice adaptacije i redateljice Marine Pejnović, autorski tim čine još: dramaturginja Dina Vukelić, kostimografkinja Petra Dančević, scenografkinja Liberta Mišan, skladatelj Josip Maršić, oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec, suradnik za scenski pokret Pravdan Devlahović, slikarica dekora Marta Crnobrnja, montažer video projekcija Damir Ključarić, te jezična savjetnica Ana Maras Harmander.