prekipjelo im

Prosvjed na ADU: Tražimo ostavku Prohića, ali i dekana Švaića!

30.10.2023 u 13:29

Bionic
Reading

Studenti i studentice zagrebačke Akademije dramske umjetnosti organizirali su prosvjed protiv psihičkog zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja na svom fakultetu. Prosvjed je počeo danas u 13 sati ispred glavne zgrade Akademije dramske umjetnosti

Studenti traže ostavku profesora Ozrena Prohića zbog neprimjerenih ekscesa koji su se prijavljivali godinama, ali i ostavku dekana Davora Švaića, piše N1.

Studentice i studenti na Akademiji dramske umjetnosti već godinama, navode, trpe vikanje, vrijeđanje, seksualno napastovanje, uznemiravanje i neprimjerene ekscese od strane profesora. Povod prosvjedu je odluka ove institucije da dozvoli povratak u nastavu i na radno mjesto profesoru na Odsjeku kazališne režije i radiofonije Ozrenu Prohiću, koji je zbog nedoličnog ponašanja prema studentima bio suspendiran od 2021. godine. Na snimci koju su prošloga tjedna studenti poslali redakciji emisije Provjereno Nove TV čuje se kak Prohić više od 20 minuta vrijeđa studenticu na generalnoj probi njezina završnog rada.

Istu su snimku pustili pred svim okupljenima na prosvjedu.

  • +2
Prosvjed na ADU Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

Uoči prosvjeda oglasio se i prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

“Podržavam legitimno pravo studenata ADU održati prosvjed kojeg su najavili za danas i na kojem će predstaviti svoje zahtjeve i prijedloge, s kojim do ovog trenutka nisam upoznat. Apsolutno se u ime Sveučilišta u Zagrebu zalažem za nultu stopu tolerancije prema svakoj vrsti uznemiravanja i nepoštovanja, no isto tako vjerujem kako se institucije odgovorno odnose prema svakom zasebnom slučaju u skladu s pravnim okvirom, te posebno Etičkim kodeksom Sveučilišta. Stoga treba uzeti u obzir i legitimnost pravnoga okvira prema kojem je profesor Prohić vraćen na posao, sukladno informacijama koje imam do sada. Prema onome što sam čuo, a pretpostavljam da je snimka autentična, osuđujem ovakav način komunikacije kao apsolutno neprimjeren, ne samo u akademskom okružju već i javnom prostoru općenito. U skladu sa svojim ovlastima ispitat ćemo dodatno situaciju, a posebno iščekujemo precizne zahtjeve studenata koji će, vjerujem, biti izneseni na prosvjedu.“, naveo je Lakušić.

Više čitajte ovdje.