četvrtak, 13. siječnja

Najavljena je izložba 'Djetinjstvo u davna vremena' u Etnografskom muzeju

10.01.2022 u 11:02

Bionic
Reading

Gostujuća izložba Instituta za arheologiju i Arheološkog muzeja u Zagrebu otvara se u četvrtak, 13. siječnja u Etnografskom muzeju, kao dio izložbenog projekta tog muzeja 'Igračke – djetinjstvo zauvijek'

Gostujuća izložba Instituta za arheologiju i Arheološkog muzeja u Zagrebu 'Djetinjstvo u davna vremena' otvara se u četvrtak, 13. siječnja u Etnografskom muzeju, kao dio izložbenog projekta tog muzeja 'Igračke – djetinjstvo zauvijek'.

Kako se napominje u najavi, o djetinjstvu u davnim vremenima zna se malo, pa su način života djece, interakcija između djece, okoliša i svijeta odraslih, izazov u istraživanju prošlosti djetinjstva.

'Arheologija djetinjstva nudi brojne mogućnosti proučavajući arheološke kontekste i materijalne ostatke u kojima su zabilježeni tragovi djece i dječjih aktivnosti sa svrhom što potpunijih odgovora na pitanja o zdravlju i prehrani djece, društvenom statusu prema dobi i rodbinskim vezama, njihovoj svakodnevnici i odnosu prema zavičaju u kojem su živjela', dodaje se.

Autori izložbe su Daria Ložnjak Dizdar s Instituta za arheologiju i Ivan Drnić, viši kustos iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Izložba će biti otvorena do 6. veljače.

U okviru velikog projekta Etnografskog muzeja 'Igračke - djetinjstvo zauvijek' od lipnja prošle godine već je postavljen niz izložbi, a uz središnju u prizemlju muzeja tu su i gostujuće izložbe na prvom katu.

  • +24
'Igračke - djetinjstvo zauvijek' Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Dosad su sa svojim izložbama ondje gostovali Hrvatski povijesni muzej, Tehnički muzej 'Nikola Tesla', Muzej suvremene umjetnosti, Hrvatski školski muzej, Muzej za umjetnost i obrt te ilustratorica i dizajnerica igračaka Jasmina Kosanović.

Do 22. svibnja planira se još otvorenje izložbi 'Sport kao igra' Hrvatskog športskog muzeja, 'Vavrina Kištra plišanaca' Lee Vavra i 'Vremeplov dječje igre' Saveza društava Naša djeca Hrvatske.