objavljen I U HRVATSKOJ

Nagradu Booker osvojili autorica i prevoditelj njemačkog romana Kairos

22.05.2024 u 12:51

Bionic
Reading

Njemačka spisateljica Jenny Erpenbeck i prevoditelj Michael Hofmann dobitnici su Međunarodne nagrade Booker u iznosu od 50 tisuća funti (oko 58 tisuća eura) za roman Kairos, koji je u izdanju Naklade Ljevak objavljen i u Hrvatskoj

'Kairos' prati destruktivnu ljubavnu vezu između 19-godišnje studentice i oženjenog muškarca u 50-ima koji se upoznaju u autobusu u istočnom Berlinu osamdesetih godina prošlog stoljeća. Njihov odnos postaje utjelovljenje uništenih ideala Njemačke Demokratske Republike i konačnog raspada cijelog političkog sustava, stoji u obraziloženju.

Zaokupljenost ljubavnika samim sobom, njihov pad u destruktivni vrtlog, ostaje povezan sa širom poviješću Istočne Njemačke tijekom ovog razdoblja, često susrećući povijest pod čudnim kutovima. Počinje s ljubavlju i strašću, ali barem se toliko odnosi na moć, umjetnost i kulturu", rekla je predsjednica sudaca Eleanor Wachtel, prenosi BBC.

I prošlogodišnji laureat ove nagrade, 'Vremensko utočište' bugarskog autora Georgija Gospodinova, također je smješten u vrijeme i nakon pada Željezne zavjese.

Jenny Erpenbeck i Michael Hoffmann na dodjeli nagrade Booker Izvor: EPA / Autor: DAVID CLIFF

Prije nego što je počela pisati romane, 57-godišnja Erpenbeck bila je operna redateljica. Njezina ranija djela 'Večer svih dana' i 'Nepravilni glagoli' također su objavljeni u Hrvatskoj, a posljednji je upao i u širi izbor za nagradu Booker 2018. Prije pet godina gostovala je na festivalu Sa(n)jam knjige u Puli, a ovdje se prisjetite o čemu je tamo govorila.

66-godišnji Hofmann diči se titulom vjerojatno najutjecajnijeg prevoditelja s njemačkog na engleski. Uz poeziju i književnu kritiku, honorarno predaje na Sveučilištu Florida.

Kritičari su hvalili Kairos zbog složenih pitanja o slobodi, odanosti, ljubavi i moći.

Guardian ga je opisao 'jednim od najmračnijih i najljepših romana ikad', dok Atlantic kaže kako su 'prikazi razorene zemlje i stoljeća podsjetnik da romanopisci mogu tretirati povijest na načine na koje ni povjesničari ni političari nikada nisu mogli'.

Ovogodišnja dodjela nagrada Booker, jedne od najuglednijih svjetskih književnih nagrada, održana je u utorak u londonskom Tate Modernu, a sponzorirao ju je modni div Maison Valentino.

sve osim nogometa