SVE PTICE PJEVAJU

Nagrađivani roman Evie Wyld objavljen na hrvatskom

02.01.2017 u 13:10

Bionic
Reading

Roman britanske spisateljice Evie Wyld 'Sve ptice pjevaju' koji je na hrvatski jezik prevela Ana Gotovac, objavila je zagrebačka nakladna kuća Ljevak

Roman 'Sve ptice pjevaju' objavljen je 2013. a autorica je za njega nagrađena književnim nagradama, među kojima i nagradom Encore Award 2013. i nagradama Jerwood Fiction Uncovered Prize, Miles Franklin Award i Nagradom EU za književnost 2014.

Kritika, kako navodi nakladnik, roman smatra napetim egzistencijalističkim trilerom, u kojem autorica majstorski gradi atmosferu svenazočne prijetnje. Wyld je po tvrdnjama kritike ekspert u zamagljivanju granica između zamišljenoga i stvarnog užasa te u dočaravanju moralne dvosmislenosti, a vrsnoća njezine lirične proze čitatelja ostavlja bez daha.

Britanska kritika, ističe nakladnik, smatra kako autorica u romanu iznijansirano istražuje ljudske patnje i žilavosti koje proistječu iz nečega dubokoga, uznemirujućeg, gotovo nastranog.

Ovaj roman je, tvrdi kritika, knjiga koja eksplodira u čitateljevu mozgu poput mračnoga vatrometa. Unatoč mračnom ozračju roman ima u sebi proplamsaje humora, dobrote i humanosti, koji u njemu iskupljuju gotovo svaki lik, ističe kritika.

Autorica priču svoga romana gradi na liku Jake Whyte koja živi sama na sumornom, gotovo pustom otoku u blizini obale. Uzgajivačici ovaca s muškim imenom Jake jedino je društvo njezin pas. Nevolje nastupe kada netko ili nešto počinje ubijati Jakeine ovce. Ona isprva posumnja na mjesne tinejdžere ili na divlje životinje, no uskoro postaje jasno da je to stvorenje, stvarno ili izmišljeno, znatno misterioznije.

Napeta priča odvija se kroz dvostruku naraciju. Događaji u Jakeinu životu na otoku odvijaju se kronološki, a epizode iz njezina prijašnjega života prikazuju se u flash-backovima, otkrivajući zlokobne detalje iz njezine prošlosti.

Evie Wyld rođena je 1980. godine u Londonu, a odrasla je u Australiji i Engleskoj. Za prvi roman 'After the Fire, A Still Small Voice' dobila je nagradu John Llewellyn Rhys i Betty Trask, a 2011. bila je na popisu najboljih novijih britanskih romanopisaca 'Best New British Novelists' po izboru književnog magazina Culture Show.