dokukino kic

Nagrađivani redatelj Đuro Gavran gost programa 'Upoznaj autora'

24.05.2017 u 09:32

Bionic
Reading

Zagrebačko Dokukino KIC ugostit će u ponedjeljak, 29. svibnja, u svom novom programu 'Upoznaj autora' Đuru Gavrana, jednog od najproduktivnijih i najzanimljivijih mladih redatelja dokumentarnih filmova, scenarista, direktora fotografije.

Tridesetpetogodišnji autor snimio je dosad devetnaest dokumentarnih filmova od kojih su mnogi kratkog formata, što se smatra jednom od težih disciplina u kinematografiji. 

Među njegovim najpoznatijim filmovima su, nagrađivani 'Presuda' i '4,7'. Mnoge je filmove snimio u suradnji s različitim nevladinim i humanitarnim organizacijama, te za svoju matičnu kuću HRT, u kojoj radi kao vanjski suradnik u dokumentarnom, dječjem i znanstvenom programu.

Gavran se u svojim filmovima bavi pojedincem ('4,7'i 'Nasilnički gen', grupom ('Kelti', 'Htjeli smo radnike, a dobili smo ljude') ili društvom u cjelini ('Presuda', 'To je škola', 'Učiteljica'), ali uvijek je socijalno angažiran, ističe se u najavi. 

Jedi, spavaj, jedi, spavaj Autor: youtube

Stoga će u razgovoru pred zagrebačkom publikom autor govoriti o specifičnim pitanjima vezanima uz njegov rad u dokumentarnom filmu, kao što su odnos prema liku i odmak od njega.

Iz Dokukina kažu kako će biti riječi i o odnosu između kratke i duge forme te naručenog i autonomnog rada, osobito kada je riječ o televiziji kao instituciji, HRT-u danas u odnosu na situaciju od prije par godina, te pojave reality showova i percepcije publike koja se s njima promijenila.

Presuda Autor: youtube

Nakon razgovora, prikazat će se Gavranova dva najnovija filmska uratka 'Vijesti iz Laayouna' te 'Jedi, spavaj, jedi, spavaj', koji je nedavno dobio posebno priznanje Europskog udruženja regionalnih televizija CIRCOM u Portugalu.

'Upoznaj autora' autorski je projekt Dokukina KIC u kojem filmski kritičar i festivalski selektor Vladan Petković predstavlja istaknute domaće i regionalne autore kroz njihove najznačajnije filmove, osobne priče i bogato iskustvo.  

Petković će publiku provesti kroz bogat dokumentarni životopis Đure Gavrana, ispričati priče koje su ostale van filmskog platna te otkriti ideje koje stoje iza njih, najavljeno je.