PET DOMAĆIH PREMIJERA

Nagrađivani filmovi uskoro na Festivalu mediteranskog filma

23.05.2016 u 23:53

Bionic
Reading

Kroz devet dana, koliko će na tri lokacije trajati 9. Festival mediteranskog filma Split (FMFS), prikazat će se ukupno 78 filmova iz 39 zemalja raspoređenih u tri natjecateljska i nekoliko popratnih programa, a među njima će biti prikazano pet regionalnih i još pet hrvatskih premijera, najavili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare organizatori festivala

Festival započinje 3. lipnja španjolskim filmom 'Ništa zauzvrat' za kojeg je Daniel Guzman nagrađen nagradom Goya za najbolji debitantski film, a završava 11. lipnja. Osim u kinoteci 'Zlatna vrata' odvijat će se u ljetnom kinu 'Bačvice', te ove godine po prvi put na terasi kina 'Tesla'.

Organizatori FMFS-a najavili su prikazivanje dvaju filmova koji se bave problemom izbjeglica i ISIL- om, a među njima je i ovogodišnji pobjednik Berlina 'Gori more' proslavljenog dokumentariste Gianfranca Rosija. Direktor festivala Alen Munitić naglasio je da se radi o iznimno važnom dokumentarcu koji je potpuno zasluženo dobio Zlatnog medvjeda, a prati svakodnevnicu otoka Lampeduse kroz oči 10- godišnjaka.

'Film poprilično realno prati patnje kroz koje izbjeglice prolaze da bi morem stigli do Europe. Također ćemo prikazati 'Put za Istanbul', alžirsko-francuski film koji prikazuje Belgijanku čija se kći priključila borcima ISIL- a u Siriji', najavio je Munitić dodavši kako će 'Bačvice' ugostiti dokumentarni film 'Turizam' Tonća Gaćine.

Na programu 9. FMFS-a je i talijanski film 'Iščekivanje' u kojem igra oskarovka Juliette Binoche, te francuski filmovi 'Sve što dolazi' Mie Hansen-Love, koji je na Berlinaleu nagrađen Srebrnim medvjedom, te 'Priče s asfalta' Samuela Benchetrita iz canneskog programa.

Publiku će sigurno privući grčka komedija 'Chevalier' Athine Rachel Tsangari, koja je pobijedila na London Film Festivalu. Splitski festival će prikazati i najbolji film po izboru publike ZagrebDoxa 'U suton života' Sylvaina Biegeleisena, potom 'Ivy' Tolge Karacelika i 11 puta nagrađeni turski film 'Mahnitost' koji je nominiran za Zlatnog lava u Veneciji.

U programu Izvan konkurencije prikazat će se britansko-rumunjska koprodukcija 'Chuck Norris protiv komunizma', te brazilski kandidat za Oscara 'Druga majka'

'U natjecateljskom programu kratkih filmova 'Ješke' po prvi put pobjednika čeka novčana nagrada, što zasigurno daje dodatnu težinu toj kategoriji. Među 'Ješkama' se izdvajaju važnim svjetskim nagradama već ovjenčani 'Piknik', 'Belladonna', 'Zvjerka', svjetska premijera filma Šimuna Šituma 'Ritki zrak', novi animirani film Veljka Popovića 'Planemo' i dokumentarni film 'Kino otok'', najavio je Munitić.

U sklopu projekta 'The 5C Project Cine-Caravan' u Split iz Cannesa stiže grčki redatelj Thanos Anastopoulos, koji će mladoj publici održavati radionice, projekcije i seminare. Ove će se godine prvi put službeno predstaviti novi program 'Škola u kinu' u sklopu koje će se besplatno prikazivati domaći klasici 'Vuk samotnjak' i 'Družba Pere Kvržice', a novost je i terasa kina 'Tesla', gdje će se svaku večer prikazivati kratkometražni filmovi.