NEBOJŠA SLIJEPČEVIĆ za tportal:

Nagrade 'Srbenki' pokazuju da, unatoč rastu šovinizma u Hrvatskoj, jača i otpor mržnji, ali neću biti zadovoljan dok film ne prikaže HRT

19.06.2019 u 14:02

Bionic
Reading

Otkako se počeo prikazivati, dokumentarni film 'Srbenka' Nebojše Slijepčevića na festivalima diljem zemlje i u inozemstvu niže uspjehe i skuplja nagrade. Jučer ih je tako primio četiri, godišnju Nagradu Vladimir Nazor te Grand Prix, Oktavijan i nagradu za montažu na Danima hrvatskog filma, što je sada ukupno 20 priznanja. S redateljem Nebojšom Slijepčevićem razgovarali smo o nagradama, a komentirao je i to što Hrvatska radiotelevizija njegov film odbija prikazati

Nagrada Vladimir Nazor najviše je državno priznanje na području kulture i umjetnosti koje se dodjeljuje u kategorijama godišnje nagrade u šest umjetničkih područja te za životno djelo. Nebojša Slijepčević u svibnju je doznao da je dobio godišnju Nagradu Vladimir Nazor za dokumentarni film 'Srbenka', a primio ju je sinoć, na svečanoj dodjeli u Hrvatskom državnom arhivu. Iste večeri, na završnici 28. Dana hrvatskog filma, 'Srbenka' je osvojila Grand Prix, uz obrazloženje da svojim 'konciznim i suverenim filmskim pismom nepogrešivo uvodi gledatelja u jednu od najbolnijih tema novije hrvatske povijesti'. Uz to, dobila je nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara te nagradu za montažu.

'Svaka od tih nagrada je u prvom redu velika čast. Hrvatska filmska scena, pogotovo kad je dokumentarni film u pitanju, danas je možda jača nego ikad i osvojiti nagradu kritičara Oktavijan odličan je osjećaj. Također, Nagrada Vladimir Nazor posebna je nagrada koje nosi jako lijepo ime našeg velikog književnika, antifašista i partizana. I to što je nagrađena baš 'Srbenka' pokazuje da, unatoč rastu šovinizma u Hrvatskoj, jača i otpor mržnji', rekao nam je Nebojša Slijepčević.

Na nagrade, dodaje, ipak gleda kao na sredstvo, a ne cilj.

'One služe tome da skrenu pažnju javnosti na film, a jedini cilj je da se film gleda, da ga se voli ili mrzi, ali i da se o filmu razgovara', kaže Slijepčević, čija se 'Srbenka' od sutra prikazuje na programu HBO-a, što će biti njena televizijska premijera. Ujedno je to prvi hrvatski dokumentarac koji će se prikazati na tome kanalu. Domaća Hrvatska radiotelevizija (HRT), s druge strane, film odbija prikazati, a o tome je 30. svibnja izvijestila producentica 'Srbenke' Vanja Jambrović (Restart).

'Upravo mi je stigao mail da HRT odbija otkupiti i prikazati 'Srbenku'. (...) Dovoljno dobri za HBO, nedovoljno dobri za HRT. Dovoljno dobri za Europsku filmsku akademiju, koja je 'Srbenku' proglasila jednim od 15 najboljih europskih dokumentaraca 2018. godine, nedovoljno dobri za HRT', komentirala je Jambrović na Facebooku.

Slijepčević za tportal kaže da mu je prikazivanje na HBO-u jako važno upravo zato da film pogleda što više ljudi, ali da neće biti zadovoljan dok ga ne prikaže i HRT.

Foršpan za dokumentarac 'Srbenka' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

'Mislim da trenutno HTV ima loš odnos prema domaćem filmu u cijelosti. Nije to pitanje samo 'Srbenke', nego njihovog tretmana naše kinematografije općenito. Trenutno HTV nema slot ni za kratki, ni za dugi hrvatski dokumentarac, ne ulazi u koprodukcije, ne otkupljuje domaće dugometražne igrane filmove... Meni se to čini kao iracionalan, gotovo suicidalan potez s njihove strane. Naime, HTV gubi bitku s konkurencijom kad su u pitanju i sportski prijenosi i holivudski hitovi. Građenje partnerskog odnosa s hrvatskom kinematografijom trebao bi im biti strateški potez za budućnost, no umjesto toga prepuštaju i nas konkurenciji. Pa dobro, mi ćemo se snaći, surađivat ćemo s HBO-om, Netflixom... Ali s kim će HTV', pita Slijepčević.

O tome da HRT ne želi prikazati 'Srbenku' sinoć se na dodjeli Nagrada Vladimir Nazor oglasila i dobitnica Nazora za životno djelo za glazbu, primadona Dunja Vejzović, ocijenivši da se umjetničko bogatstvo 'ne može ograničiti na nacionalno'. Umjetnost treba doći do publike, poručila je.

Nebojša Slijepčević i ekipa iza filma 'Srbenka' dosad su dobili 20 nagrada, od kojih je među zadnjima Maslačak u Podgorici za najbolji regionalni film.

'Puno smo se dvoumili ima li smisla potvrditi još jednom što su i neki drugi žiriji već istaknuli, no budući da je svaki od devet selekcioniranih filmova ravnopravan kandidat za nagradu, nismo mogli zaobići film koji je u svim svojim aspektima impresivan; od rafiniranog filmskog pristupa jednoj vrlo osjetljivoj ljudskoj priči - koja je koliko individualna toliko i univerzalna - do znalačkog, istinski majstorskog postupka režije, izvrsne filmske fotografije, precizne montaže pa do relevantnosti pitanja koja ovaj film hrabro otvara u društvu ne samo tamo gdje je napravljen, nego u cijeloj regiji. Imamo li snage za samorefleksiju, pita nas ovaj film. Kakva nam je budućnost ako krijemo i manipuliramo prošlošću? Snagom empatije koju film pobuđuje kod gledatelja, 'Srbenka' pripovijeda, ali i ostavlja veliki prostor svakome od nas, za vlastita promišljanja. Upravo onako kako to istinska umjetnost i treba raditi', obrazložio je žiri nagradu Maslačak.

Dokumentarac 'Srbenka' prati pripreme i probe za predstavu 'Aleksandra Zec' Olivera Frljića, propitujući teme nacionalizma i ksenofobije, utjecaja hrvatskog društva i javnog diskursa na živote djece srpske nacionalnosti u Hrvatskoj, rođene godinama nakon završetka Domovinskog rata.

  • +9
Srbenka, Nebojša Slijepčević Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MFF

Svjetsku premijeru imao je u travnju 2018. na uglednom festivalu Visions du Reel u Nyonu te je nagrađen posebnim priznanjem žirija. Nakon toga je uslijedila nagrada Doc Alliance u Cannesu te Srce Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu i mnoga druga priznanja.

Osim 'Srbenke', Slijepčević je, nakon diplomiranja na Akademiji dramske umjetnosti, režirao brojne televizijske dokumentarce, poput epizode serijala 'City Folk' u produkciji EBU-a (European Broad Union). Jedan je od autora dokumentarnog serijala 'Direkt'. Kao kreativni producent surađivao je na serijalu 'Romi u Evropi', koji je nastao u koprodukciji desetak europskih zemalja. Autor je i animiranog filma 'Pas/zec' te kratkog igranog filma 'Šamar', koji je dio omnibusa 'Zagrebačke priče'. Dokumentarnu komediju o ljubavnim odnosima u 21. stoljeću, 'Gangster te voli', koja je osvojila brojne nagrade u Hrvatskoj i u svijetu, režirao je 2013.