VISIONS DU REEL

Svjetska premijera 'Srbenke' na međunarodnom filmskom festivalu

14.03.2018 u 18:13

Bionic
Reading

Novi dugometražni film Nebojše Slijepčevića 'Srbenka' svoju će svjetsku premijeru doživjeti u natjecateljskom programu 49. izdanja međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel, koji se od 13. do 21. travnja održava u švicarskom gradiću Nyonu, nadomak Ženeve

Međunarodni filmski festival Visions du Réel, koji je većinom rezerviran za svjetske i međunarodne premijere, nalazi se u biranom društvu Doc Alliancea, mreže koja okuplja sedam najznačajnijih europskih festivala dokumentarnog filma, a ove godine tamo će se predstaviti i Nebojša Slijepčević sa svojim dugometražnim filmom  'Srbenka'.

Riječ je o filmu koji prati pripreme i probe za predstavu Olivera Frljića 'Aleksandra Zec', u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. 1991. godine u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec. Dvadeset i pet godina kasnije redatelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja kazališnu predstavu o tom slučaju. Kazališne probe postaju kolektivna psihoterapija za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio.

Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote, prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Film je već u razvoju primijećen od strane profesionalne javnosti kad je 2017. godine tijekom Sarajevo Film Festivala osvojio 3 nagrade na Docu Rough Cut Boutiqueu (HBO Adria Award, CAT & Docs Award te Digital Cube Award). Nastao je u produkciji Restarta, a nastanak su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Gradovi Rijeka i Zagreb te Kreativna Europa, potprogram MEDIA.

Film 'Srbenka' Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

'Srbenka' je jedini film hrvatske produkcije u međunarodnom natjecateljskom programu te se u spomenutoj konkurenciji natječe s još 14 naslova, uključujući i pobjednički film njemačkog Berlinalea.

Nebojša Slijepčević ljubiteljima filmske umjetnosti predstavio se već filmom 'Gangster te voli'.