IZLOŽBA IVANE JURIĆ

Nadrealni kolaži otkrivaju kako je živjeti s poremećajem percepcije ljudskih lica

07.09.2018 u 13:57

Bionic
Reading

U Studiju Moderne galerije 'Josip Račić' u Zagrebu 20. rujna otvara se izložba Ivane Jurić 'Nevidljivo Lice / Face Blindness', na kojoj će autorica predstaviti 12 radova na temu poremećaja koji otežava percepciju ljudskog lica

Koncept izložbe kreće od Face Blindnessa, poremećaja percepcije ljudskog lica (Prosopagnozija), kojeg u blagom obliku ima i i sâma autorica.

'Nije da ne prepoznajem svakoga, nema veze niti sa ljepotom/ružnoćom pojedinca već je u pitanju neki (meni još uvijek nepoznat) sistem pamćenja i eliminacije. Najsličnije tome je nerazlikovanje ljudi druge rase, nepoznavanje njihove geometrije lica…; svi su nam slični dok se ne nađemo u situaciji da duže vrijeme boravimo s istima, treba neko vrijeme da si posložimo puzzle. Nije u pitanju sljepoća već nešto poput nemanja sluha…; čujem pjesmu, ali ne raspoznajem tonove i akorde, to jest ne mogu ih ponoviti u tonalitetu', pojašnjava Ivana Jurić.

Na izložbi tako, kako u predgovoru navodi Željko Marcijuš, ona 'kontroliranim kaosom kolaža rekreira biološki portret vrste koji je univerzalan, disperzivan, višedimenzionalno prostorno-vremenski oblikovan, znakovit i slojevit'.

'To je ujedno i autogram osobne specifičnosti. Ivana ima blagi oblik nepercipiranja ljudskoga lica, stoga se izrazom i fokusira na zagonetni anatomski teritorij lica utiskujući ga u vlastiti vizualni kôd – vidljive korelacije svojevrsna suočavanja i razobličavanja užasa osjetilne frustracije, ali i rekreacije fokusom uslojeno presložena i slobodnim asocijacijama razlomljena, rasporena, analitički razvezena i ponovo povezana, pretumbana tijelo-lica sa popratnim nadrealnim dodacima i višeznačnim aluzijama', piše Marcijuš.

Kolaže Ivane Jurić on uspoređuje s magijskim projekcijama, opisujući ih kao 'kolorirane hibride' u kojima se miješaju 'aluzije iz visoko-niske kulture i umjetnosti u svojevrsnome neo-pop-trash panoptikumu s kaotično-estetskom etikom, prožetom nadrealnim i košmarnim snoviđenjima'.

Autorica predstavlja deset radova iz 2018. te dva rada iz 2017., a u zagrebačkoj se Modernoj galeriji mogu vidjeti do 7. listopada.

Ivana Jurić (1982., Osijek) diplomirala je animaciju i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2008. Dobitnica je Nagrade Akademijie likovnih umjetnosti u Zagrebu za izuzetan uspjeh tijekom studija i diplomskog rada, Druge nagrade su ESSL ART AWARD CEE 2009 za film 'Ja' i seriju kolaža i Grand Prix na Festivalu hrvatskog animiranog filma. Film 'Soba' 2012. prikazan joj je na ARTE tv-u i bio je dio programa renomiranog filmskog festivala New Directors/ New Films u MoMA-i i Film Society of Lincoln Center (New York). Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je HDLU Zagreb i HZSU. Živi i radi u Zagrebu.