'LJETO U GRADU'

Majstor murala Lonac na izložbi u Karlovcu predstavlja se u sasvim novom svjetlu

03.09.2018 u 14:29

Bionic
Reading

U karlovačkoj Galeriji ZILIK 13. rujna u 19 sati otvara se samostalna izložba hrvatskog vizualnog umjetnika Lonca 'Ljeto u gradu', na kojoj predstavlja novi, dosad neizlagani ciklus crteža intimnog formata nastao u proteklih nekoliko mjeseci

'Umjetnika poznatog po grandioznim muralima sada upoznajemo u novom svjetlu – području intimnog formata crteža lišenog boje i suvišnih detalja pozadine. Za razliku od murala, protagonisti na površini papira nisu umjetniku poznata lica već anonimni likovi zabilježeni u prolazu. Crteži su studije spontanih situacija i nepoznatih ljudi nastale crnom i bijelom tintom na toniranom papiru', navodi u predgovoru izložbe kustosica i izbornica Zimske likovne kolonije (ZILIK) Sonja Švec Španjol dodajući da je Lonac kroz svakodnevne scene prikazao sve aspekte gradskog života te stvorio vizualni dnevnik ljeta u gradu.

Lonac, Ljeto u gradu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lonac

'Bez umotavanja, uljepšavanja ili maskiranja neprimjerenih scena, ciklus crteža predstavlja srž i sukus grada', kaže Švec Španjol.

Najširoj javnosti Lonac je poznat prije svega po muralima, koji krase zidove diljem svijeta, od Grenoblea u Francuskoj, preko New Yorka do Nanxiana u Kini. U Hrvatskoj ih se, osim u Zagrebu, gdje umjetnik živi, može naći u Rijeci, Osijeku, Dubrovniku, Sisku, Bolu i Koprivnici, a ima ih i u susjednoj BiH, u Sarajevu i Banja Luci. Mnogi od njih često su uvrštavani na top liste najljepših na svijetu.

Osim na brojnim domaćim i inozemnim festivalima ulične umjetnosti, Lonac je dosad sudjelovao na nekoliko skupnih izložbi u Hrvatskoj, a imao je i tri samostalne izložbe, od kojih je posljednja bila u Los Angelesu, u galeriji Think Space.

Izložba 'Ljeto u gradu' otvorena je do 27. rujna.