KRITIKA H,D,P,

Na koji način Hrvati biraju koje će knjige čitati? Evo što kaže anketa

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 30.09.2020 13:45
  • Objavljeno 30.09.2020 u 13:20
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Portal Kritika h,d,p, među svojim je čitateljima proveo anketu na pitanje 'Na koji način odabirete knjige koje ćete pročitati?'. Ovo su rezultati najveći broj sudionika, njih 52 posto odabralo je odgovor da čitaju književne kritike.

Najveći broj sudionika, njih 52 posto odabralo je odgovor da čitaju književne kritike, javlja Kritika h,d,p. Na drugom mjestu i s 19 posto glasova čitatelja je odgovor koji sugerira da su preporuke prijatelja važne za izbor knjige koju čitaju, dok je na trećem mjestu i sa 17 posto glasova odgovor da se prilikom odabira knjige koju će pročitati informiraju na društvenim mrežama. Najmanji postotak ispitanika odgovorio je da redovito posjećuju knjižare i da razgovaraju o knjigama s prodavačima (njih sedam posto), te da najbolje preporuke za čitanje dobivaju u knjižnicama (njih pet posto).

Anketa je pokrenuta s ciljem detektiranja onoga što utječe na izbor knjiga za čitanje, a rezultati su izvedeni iz glasova 200 sudionika ankete.

Kritika h,d,p, je specijalizirani portal Hrvatskog društva pisaca za književnost, kritiku i srodne kulturno-umjetničke i društvene teme. Pokrenut je u kolovozu ove godine sa željom da se afirmira kritički govor o književnosti i kulturi te pridonese boljoj vidljivosti tema vezanih uz knjigu, spisateljski rad, čitanje i interpretaciju književnosti.

Redovito prati i vrednuje knjižnu produkciju, objavljuje recenzije novijih izdanja domaće i prijevodne književnosti, teorije i publicistike, informativno-istraživačke tekstove, intervjue, komentare i najave vrijednih događanja vezanih uz knjigu. Na portalu su dosad svoje tekstove objavili Katarina Luketić, Kruno Lokotar, Jagna Pogačnik, Marko Pogačar, Boris Postnikov, Nataša Govedić, Luka Ostojić, Dejan Kršić, Monika Herceg, Srećko Horvat, Andrijana Kos - Lajtman, Davor Ivankovac, Lora Tomaš i drugi.

Portal Kritika h,d,p, premijerno predstavlja i književne tekstove iz radionica suvremenih domaćih i regionalnih autorica i autora pa su tako dosad svoje rukopise na portalu predstavili književnica Nada Gašić čiji novi roman 'Devet života gospođe Adele' tek treba biti izdan, potom Selvedin Avdić koji je sa čitateljima podijelio svoju još neobjavljenu kratku prozu, kao i Miroslav Kirin s malim prozama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!