U KOLOVOZU

Na jubilarnom Sarajevo Film Festivalu natječu se 53 filma, evo koji su hrvatski naslovi među njima

18.07.2019 u 15:42

Bionic
Reading

Na 25. Sarajevo Film Festivalu (SFF) koji će biti održan od 16. do 24. kolovoza za nagrade će se natjecati 53 filmska ostvarenja u različitim kategorijama a u konkurenciju za najbolji regionalni igrani film uvršteno je njih devet no među njima nema niti jednog iz Hrvatske ali će zato dva hrvatska ostvarenja biti u utrci za najbolji dokumentarac a još tri natjecat će se za najbolji kratki i studentski film

Iz direkcije SFF-a u četvrtak su objavili detaljni program SFF-a u kojemu je navedeno kako će među filmovima koji će se natjecati za Srce Sarajeva u kategoriji igranog filma natjecati četiri ostvarenja koja će imati svjetsku premijeru, jedan međunarodnu a još četiri regionalnu.

Za najbolji igrani film natjecat će se gruzijski film 'A onda smo plesali' redatelja Levana Akina, rumunjski 'Heidi' u režiji Catalin Mitulescu, bugarski 'Mačka u zidu' u režiji Mine Mileve i Vesele Kazakove, rumunjski 'Mo' Radu Drugomira, albanski 'Otvorena vrata' u režiji Florenc Papas, turski 'Priča o tri sestre' Emina Talpera, 'Sin' bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović, bosanskohercegovačko-nizozemska koprodukcija 'Odvedi me na neko lijepo mjesto' Ene Sendijarević i bugarski 'Ukrug' Stefana Komandareva.

  • +23
Svečano otvoren 24. Sarajevo Film Festival Izvor: Promo fotografije / Autor: Press SFF i Aida Redžepagić

Za Srce Sarajeva u kategoriji dokumentarnog filma natjecat će se šesnaest ostvarenja a među njima su hrvatski 'Da je meni ono što mi nije' Višnje Skorin koji će na SFF-u imati i svjetsku premijeru te 'Još jedan odlazak' u režiji Renate Poljak kojemu će sarajevski festival biti prilika za međunarodnu premijeru.

U natjecateljskoj konkurenciji za najbolji kratki film uz trinaest drugih ostvarenja je i 'Tina' Dubravke Turić što će ujedno biti svjetska premijera ovog filma dok će se za najbolji studentski film natjecati 'Groblje slonova' Filipa Mojzeša i 'Šihta' Damira Markovine za koje je također u Sarajevu rezervirana svjetska premijera.

Natjecateljski programi SFF-a okupljaju filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldove, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Turske.