BRONČANO DOBA

Na gradilištu Dalmatine pronađeno prapovijesno naselje!

26.11.2012 u 10:33

Bionic
Reading

Na gradilištu Dalmatine od Vrgorca do Ploča, između sela Veliki Prolog i Mali Prolog, pronađeno je vrijedno arheološko nalazište.

Na trasi buduće autoceste otkriveno je prapovijesno naselje iz brončanog doba, oko 2.300 godina prije Krista. Ostaci naselja, nadgrobni spomenici i grobovi ukazuju na čovjekovu prisutnost na području od Vrgorca prema Metkoviću u razdoblju od oko 2300. do 850. g. pr. n. ere. Na području gradine Podovača kod Malog Prologa otkriveno je devet kamenih gomila, nadgrobni spomenici i naselje iz brončanog doba.

Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Dubrovniku poslao je na teren arheologe, koji su započeli s istraživanjem područja koje će zaštiti i dokumentirati nalaze i nalazište.

Kako doznajemo od arheologa na terenu, Vedrana Katavića i Konstante Mucić, istraživanjima je prethodila fotodokumentacija zatečenog stanja nalazišta, nakon koje je uslijedilo čišćenje terena od raslinja, te izrada foto, nacrtne i geodetske dokumentacije.

Daljnji radovi se izvode ručnim iskopom, a u metodološkom postupku istraživanja su izvršena stratigrafski vodeći računa o relativnoj kronologiji nalazišta.

Prvi nalazi se očekuju kroz mjesec do 45 dana, koliko je potrebno da se ručno obrade gomile, ali sasvim sigurno da predstoje vrijedni nalazi i otkrića jer su arheolozi već zabilježili i etnološka nalazišta koja datiraju u kasni srednji i novi vijek (od 14. do 20 st.). Po prvim informacijama saznajemo da se radi o 5 cisterni, iznad Mioča i Pozle gore, 2 stara puta do crkve Sv. Mihovila u Strugama, ruralnom sklopu Mioči i groblju pod stećcima u Čarapinama.

Neke gomile koje u sebi kriju tisućljetne tajne potpuno će nestati i preko njih će prijeći kolnik Dalmatine, a arheolozi sa svim suradnicima, kojih je trenutno oko 70 na terenu kod Vrgorca pokušati će otkriti, zaštiti i sačuvati sve što se krije na ovom zanimljivom i bogatom nalazištu hrvatske kulturne baštine.