POKLADNA MANIFESTACIJA

Na 24. Đakovačkim bušarima sudjelovalo dvije tisuće sudionika

27.01.2018 u 18:26

Bionic
Reading

Na 24. Đakovačkim bušarima, najvećoj pokladnoj manifestaciji istočne Hrvatske, čija je pokladna povorka u subotu prošla središtem grada, nastupilo je 35 skupina pod maskama s oko dvije tisuće sudionika, među kojima su bili i gosti, mađarske buše

U pokladnoj povorci bile su i vrtićke te skupine iz osnovnih škola, KUD-ova i seoske grupe. Povorku je predvodio bušarski čavo koji je pred zgradom gradske uprave preuzeo ključeve Grada od gradonačelnika Marina Mandarića. Time je proglašena vladavina Bušarske republike.

U povorci su bile tradicijiske maske baranjskih buša, mađarskih buša, više skupina zvončara, vukojevačkih starceva i drugih. Također uz suvremene maske poput lopti, maslačaka, ovčica, dvorskih luda i drugih, bilo je i maski koje parodiraju s aktualnim političkim i društvenim zbivanjima.

  • +16
24. Đakovački bušari, najveća pokladna manifestacija istočne Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Simpatije publike posebno je osvojila pokladna skupina KUD-a Šokadija Budrovci pokraj Đakova s alegorijskim kolima s lončarima koji popravljaju 'šerpe', odnosno posuđe.

Nakon šetnje središtem Đakova pokladna se povorka slila u Gradsku nastavnu sportsku dvorana gdje je održana zabava pod maskama.