18. svibnja

Muzeji u Hrvatskoj obilježavaju svoj dan bogatim programom: konferencije, izložbe...

14.05.2021 u 16:20

Bionic
Reading

Muzeji diljem Hrvatske i svijeta obilježit će u utorak 18. svibnja, svoj dan – Međunarodni dan muzeja, na koji će dio njih imati programe u svojim prostorima, a dio će ih realizirati u skladu s epidemiološkim mjerama.

Muzejski dokumentacijski centar, nositelj manifestacije, najavio je veliki raspon događaja, "od onih koji su još uvijek u virtualnome svijetu preko jedva dočekanih izložbi u stvarnome svijetu, besplatnih razgleda i vođenja, biciklijada i šetnji gradom, a jedan nas muzej čak poziva na kolače".

Ovogodišnjom temom "Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje" Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu pozvao je muzejsku zajednicu na promišljanje o novim održivim muzejskim modelima koji će kroz društveni angažman, racionalno korištenje resursa i stvaranje inovativnih kulturnih doživljaja odgovoriti na socijalne, ekonomske i klimatske izazove današnjice.

Nedavni potresu ponovno su otvorili pitanje muzejskih čuvaonica pa će Etnografski muzej u Zagrebu u suradnji s Gradom Zagrebom, Muzejom za umjetnost i obrt, ICOM HR i Muzejskim dokumentacijskim centrom 18. i 19. svibnja organizirati konferenciju "Muzejske čuvaonice - od brige o zbirkama do politike sabiranja”.

Na konferenciji će sudjelovati četrdesetak stručnjaka koji će govoriti o tome kolike su potrebe zagrebačkih muzeja za čuvaonicama, gdje i kako čuvamo muzejsku građu u Hrvatskoj, te predstaviti niz primjera uređenja, preseljenja, ali i privremenih rješenja za smještaj građe koja su nam nametnuli potresi.

Muzejski dokumentacijski centar će tom prigodom predstaviti rezultate prvog velikog istraživanja uvjeta u kojima čuvamo baštinu.

Međunarodni dan muzeja obilježit će i muzeji koji su zatvoreni zbog potresa pa, primjerice, Hrvatski povijesni muzej otvora izložbu "Mač – jednom davno …".

Nacionalni muzej moderne umjetnosti nudi besplatan razgled njegovog novog postava, Muzej za umjetnost i obrt poziva na izložbu "Rafael - na ishodištu mita", a kao poseban dio programa putem društvenih mreža će emitirati video koji otkriva mišljenje opće javnosti o budućnosti muzeja, njihovom opravku i ponovnom oživljavanju.

Hrvatski muzej turizma u Opatiji donosi izložbu "Opatijski album Toše Dapca", Samoborski muzej radionicu za djecu nazvanu po Ferdi Livadiću - “Ferdionica”, Hrvatski muzej naivne umjetnosti nudi kušaonicu inspiriranu njihovom zbirkom, a Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu u bogatom programu ima i oslikavanje murala.

Muzej grada Pazina organizira izložbu "Dobro došli! – 75 godina od boravka Međusavezničke komisije za razgraničenje u Istri", dok će Muzej Brodskog Posavlja izložbom "Sakupljamo zajedno - prinove 2016.-2020.", kroz odabir muzejskih predmeta sakupljenih u proteklih pet godina s područja grada Slavonskog Broda i Brodskog Posavlja, publici približiti tradicionalne funkcije prikupljanja, čuvanja i prezentiranja baštine.

Muzej grada Koprivnice će uz otvorenje izložbi, koncerta, različitih prezentacija muzejskoga rada organizirati događanje u sklopu "Muzejske biciklijade – od Zrinskog do Generalićevog trga" koja sudionike vodi umjetničkom rutom koja uključuje posjet Galeriji Ivan Sabolić, grobu Ivana Ganeralića u Sigecu, Galeriji naivne umjetnosti i Galeriji Josip Generalić u Hlebinama.

Stručnjaci Muzeja grada Šibenika prezentirat će u "živo" putem Facebooka projekte koje planiraju u skoroj budućnosti.

Detaljan program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja dostupan je na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra.

Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj obilježava od 1980. godine na inicijativu Muzejskog dokumentacijskog centra.

sve osim nogometa

Učitavanje...