Rezultati u svibnju 2023.

Muzej grada Rijeke u konkurenciji za europski muzej godine

26.07.2022 u 11:16

Bionic
Reading

U okviru prosudbenog postupka za dodjelu nagrade za europski muzej godine i godišnje muzejske nagrade Europskog vijeća članovi komisije obišli su Muzej grada Rijeke, objavio je taj riječki muzej

Nagrada za europski muzej godine (European Museum of the Year Award) i Godišnja muzejska nagrada Europskog vijeća (Year Award and the Council of Europe Museum Prize) dodijelit će se u svibnju 2023. godine na svečanosti u Barceloni.

Palaču šećerane, sjedište Muzeja grada Rijeke, 22. srpnja je posjetio Beat Hächler, ravnatelj Swiss Alpine Museuma iz Berna i član žirija spomenutih nagrada. Za njega je pripremljena prezentacija o radu ustanove, nakon čega se Hächler uputio u obilazak zdanja. S Muzejom su ga upoznali ravnatelj Ervin Dubrović, muzejska pedagoginja Josipa Verbanac, kustosica Kristina Pandža i Nikolina Jelavić Mitrović, dizajnerica stalnog postava, izvijestio je Muzej grada Rijeke.

Gosta je zanimalo na koji način Muzej privlači pažnju javnosti, te koliko je uspijeva zadržati stvaranjem poticajnih ugođaja, maštovitih interpretacija i prezentacija. Jednako tako u kojoj se mjeri oslanja o kreativne pristupe u edukaciji i shvaćanju društvene odgovornosti.

Također ga je zanimalo kako se u Muzeju grada Rijeke shvaćaju vrijednosti poput demokracije, ljudskih prava, tolerancije, međukulturnog dijaloga i održivosti, te kako se te vrijednosti ugrađuje u praktične aktivnosti a raspitao se i o muzeološkim, socijalnim financijskim i drugim pitanjima.

Nominacije muzeja za nagrade objavit će se nakon sastanka stručnog žirija u studenom ove godine. Odabrane će se pozvati da se kratko predstave na Godišnjoj konferenciji Europskoga muzejskog foruma u Barceloni 2023. godine.