traži se građa

Riječke vlasti pozivaju građane da sudjeluju u pripremi postava za Titov brod Galeb koji uskoro postaje muzej

03.12.2021 u 10:02

Bionic
Reading

Ploveća rezidencija Josipa Broza Tita 2006. godine proglašena je kulturnim dobrom, a kao muzej trebala bi biti dovršena 2022. godine

Muzej grada Rijeke poziva građane da sudjeluju u posljednjoj fazi pripreme stalnoga muzejskog postava broda Galeb i izložbe koja će biti povezana s njegovom poviješću, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinstvo.

Muzej grada Rijeke poziva građane Hrvatske i država nastalih na području bivše Jugoslavije te građane iz Velike Britanije, Italije, Njemačke i Austrije da im ustupe svoje fotografije, predmete, videosnimke ili, kako navode, samo sjećanja na brod.

Taj riječki muzej prikuplja na posudbu ili trajno korištenje 'fizičke uspomene, ali i nematerijalne' vezane uz taj brod. Online obrazac za prijavu dostupan je na internetskim stranicama Grada Rijeke i Muzeja grada Rijeke.

  • +14
Brod Galeb krenuo prema Kraljevici gdje će biti obnovljen i pretvoren u muzej Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan rekla je kako očekuje da će Galeb pobuditi velik interes kad bude dovršen kao muzej 2022. godine. To će biti prvi brod muzej u Hrvatskoj, dodala je.

Ocijenila je da je Ministarstvo kulture učinilo velik korak kad je 2006. godine brod proglašen kulturnim dobrom te da bi bio grijeh potopiti ga, kao što se predlagalo.

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar rekao je da poziv građanima ostaje otvoren i nakon dovršetka stalnog postava muzeja. 'Želimo prikupiti svjedočanstva o životu i djelovanju na brodu predstavnika što više slojeva, uključujući i regrute koji su služili vojni rok na Galebu kao školskom brodu', dodao je.

Dovršetak radova na obnovi broda u brodogradilištu u Kraljevici očekuje se sredinom sljedeće godine, a uređenje muzejskog postava do kraja godine, najavio je. 'Lokacija smještaja broda Galeb utvrđena je na Molo longu, oko 150 metara dalje od dviju dizalica, no pregovaramo s Lučkom upravom o lokaciji na Molo longu bliže središtu grada', istaknuo je Šarar.

  • +8
Bivši dugogodišnji gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel na brodu Galeb u brodogradilištu Kraljevica Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSE

Ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović izložio je povijest broda u tri faze. Izgrađen je 1938. pod imenom Ramb III kao brod hladnjača za prijevoz voća. Početkom Drugoga svjetskog rata preuzima ga talijanska mornarica i pretvara ga u ratni brod. Nakon kapitulacije Italije njemačka ratna mornarica naziva ga Kiebitz i koristi se njime kao minopolagačem. Brod je potopljen 1944. godine u riječkoj luci, a 1947. podignut je na površinu. Rekonstruiran je u Uljaniku i postao je školski brod Galeb.

Ubrzo je postao ploveća rezidencija Josipa Broza Tita, koji je njime odlazio na mnogobrojna putovanja u zemlje Afrike i Azije, promičući politiku pokreta nesvrstanih.

Nakon raspada Jugoslavije brod je prodan grčkom brodovlasniku, koji je pokrenuo njegovu obnovu u Brodogradilištu 'Viktor Lenac' u Rijeci, ali je zbog financijskih problema nikad nije dovršio. Grad Rijeka je kupio brod.

Voditeljice projekta uređenja broda su Kristina Pavec i Ema Makarun iz Muzeja grada Rijeke, povjesničar Tvrtko Jakovina angažiran je kao suradnik na stalnom postavu, a dizajnerica je Nikolina Jelavić Mitrović.