INOVATIVAN PRISTUP

Muzej grada Iloka nominiran za europski muzej godine

28.09.2012 u 10:56

Bionic
Reading

Muzej grada Iloka nominiran je za nagradu EMYA 2013 (European Museum of the Year Award) – Nagradu za europski muzej 2013. godine koja će biti dodijeljena muzeju koji je postigao poseban doprinos u radu s publikom, novu muzejsku interpretaciju i prezentaciju te inovativan pristup u radu s publikom i suradnju s zajednicom

Nominacija u konkurenciji više od 40 kandidata iz više od 20 zemalja prijavljenih za dodjelu ove ugledne nagrade koja osigurava predstavljanje 2013. godine u Belgiji, veliko je priznanje muzejskoj struci u Hrvatskoj i Muzeju grada Iloka, navodi se na stranicama Muzeja.

Radi bodovanja traženih kriterija muzej su obišli predsjednik sudaca pri Europskom muzejskom forumu (EMF) Wim De Vos iz Belgije, predsjednica EMF-a i ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan te EMF nacionalna koorespodentica za Hrvatsku Zvjezdana Antoš.

Europski muzejski forum djeluje pod pokroviteljstvom Vijeća Europe sa sjedištem u Strasbourgu, a javnosti je najpoznatiji po tome što svake godine organizira izbore za nagradu EMYA – kojom međunarodni panel sudaca EMF-a bira najbolji muzej među prijavljenim novim muzejskim projektima.

Natječu se mali i veliki muzeji, a okosnica procjene kvalitete jest javna uloga muzeja i njegov odnos prema posjetiteljima u svim aspektima rada i oblikovanja prostora. Uz glavnu nagradu EMYA za najcjelovitije postignuće, dodjeljuje se i nagrada Vijeća Europe koju uručuje ova organizacija za promicanje svojih ključnih vrijednosti, zatim nagrada 'Kenneth Hudson' koju dodjeljuje Upravni odbor EMF-a za inovativna i smjela ili pak kontroverzna postignuća u struci, dok se 'Silleto' nagrada dodjeljuje projektima koji najbolje uključuju lokalnu zajednicu i volontere. Dodjeljuje se i nekoliko posebnih priznanja za specifična postignuća.

Muzej grada Iloka osnovan je 1952. godine u kuriji Brnjaković, a od 1969. godine djeluje u dvorcu Odescalchi.

Tijekom Domovinskog rata muzej je djelovao u progonstvu. Nakon Domovinskog rata i povratka u Ilok, muzejska je građa preseljena u prvotnu zgradu Muzeja, baroknu kuriju Brnjaković do završetka građevinskih radova na obnovi dvorca Odescalchi i svečanog otvorenja novoga stalnoga postava u veljači 2010. godine. Obnova dvorca i Muzeja bili su dio projekta Vlade RH i Razvojne banke Vijeća Europe 'Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok – Vukovar – Vučedol'.

Uz novi stalni muzejski postav Muzeja grada Iloka, koji obuhvaća dva kata dvorca Odeschalchi i suvremenim muzeološkim metodama i sredstvima rekonstruira stoljeća povijesti i kulture i segmente istaknutih kulturnih i socijalnih miljea Grada Iloka, u Muzeju grada Iloka danas djeluju arheološki, kulturno-povjesni, etnografski i galerijski odjel, muzejska knjižnica te odjel dokumentacije.