zagreb

MUSEAR platforma na Hackathonu predstavila novu dimenziju produkcije kulturnog sadržaja u Hrvatskoj

16.12.2022 u 15:35

Bionic
Reading

MUSEAR platforma na Hackathonu u Zagrebu uspješno je predstavila novu dimenziju produkcije kulturnog i umjetničkog sadržaja u Hrvatskoj

Iskustvo stvaranja multimedijskog sadržaja kroz inovativnu MUSEAR platformu potpuno novog virtualnog doživljaja konzumiranja umjetničkih i kulturnih sadržaja, imali su sudionici dvodnevne radionice u sklopu MUSEAR Hackathona koji se održao u Tehničkom Muzeju “Nikola Tesla”.

Tako su četiri grupe muzejskih djelatnika i umjetnika imali priliku kroz dva dana digitalizirati i reinterpretirati građu Tehničkog muzeja te pomoću tekstova, fotografija, audio datoteka, video zapisa stvoriti jedinstveni multimedijski sadržaj za mobilne uređaje u aplikaciji MUSEAR. Glavni cilj MUSEAR platforme je omogućiti stvaranje interaktivnih multimedijskih mobilnih aplikacija, kao što su audio vodiči i prezentacije građe, bez znanja programiranja. Polaznici MUSEAR Hackathona u Zagrebu su se uvjerili kako je to jednostavno, a i zabavno. MUSEAR projekt predstavili su Grego Paukovicz, voditelj projekta partnera Pro Progressione koji je naglasio cilj i motivaciju za osmišljavanje i provedbu ovog projekta, Arpad Bayer, predstavnik partnera Pro Progressione, istaknuo je iskustvo i doživljaj stvaranja i sudjelovanja u projektu, Arpad Boczen, predstavnik partnera (KÖME), obuhvatio je mogućnosti digitalne interpretacije, te je dr.sc. Artur Šilić, iz Novene demonstrirao MUSEAR platformu i zaokružio program predstavljanja MUSEAR projekta i Hackathona u Zagrebu. “U doba digitalnog društva, primjena tehnologija u mjestima kulturne baštine je neophodna. MUSEAR platformom cilj nam je dio fokusa institucija kulturne baštine, poput muzeja i galerija prebaciti na komunikacijske tehnologije koje služe za poboljšanje iskustva posjetitelja i za osiguranje ekonomske i društvene održivosti. Upravo zato veseli nas velika zainteresiranost i osvrti sudionika Hackathona, koji su praktično isprobali aplikaciju i kreirali multimedijski sadržaj, te koji su naglasili da je MUSEAR aplikacija otvorila potpuno novu perspektivu i mogućnost produkcije kulturnog i umjetničkog sadržaja u Hrvatskoj,” istaknuli su društvenu važnost ovog projekta organizatori iz Novena studija.

MUSEAR Izvor: Licencirane fotografije / Autor: n.n.

U završnom dijelu događanja, svaka je grupa demonstrirala kreirani digitalni narativ u aplikaciji MUSEAR temeljem sadržaja izložaka Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Tako su prezentirani Volkswagen Beetle, prototip električnog gradskog automobile DOK-ING, šivaća mašina Bagat i NSU Ro 80 europski automobil 1968. godine. Grupa u sastavu predstavnika Hrvatskog prirodoslovnog i Arheološkog muzeja, temeljem ocjene žirija, osvojila je prvo mjesto te potporu Novene u kreiranju digitalnih muzejskih sadržaja.

MUSEAR Hackathon završio je s velikim uspjehom i pozitivnim reakcijama svih sudionika kao i organizatora, koji su pozitivno ocijenili grupni rad sudionika i njihov doprinos reinterpretaciji sadržaja muzejskih izložaka putem aplikacije MUSEAR za njihovu veću privlačnost muzejskoj publici.

O MUSEAR projektu:

Inovativni međunarodni projekt MUSEAR omogućuje širu upotrebu digitalnih zbirki muzeja i lokacija kulturne baštine razvojem digitalnog alata, platforme MUSEAR uz uključivanje i suradnju kulturnog, kreativnog i IT sektora. MUSEAR projekt osmišljen je prema inovativnoj tehnologiji u pogledu pristupa, distribucije i promicanja kreativnog sadržaja te je usmjeren na podizanje svijesti, poboljšanje kvalitete podataka i korisničkog iskustva muzejskih posjetitelja. Ovaj projekt odličan je primjer uspješnosti korištenja EU fondova. Hrvatska IT tvrtka Novena, specijalizirana za razvoj tehnologije i vlastitih softverskih rješenja za multimedijsku prezentaciju kulturne baštine, u svom digitalnom medijskom studiju producirala je MUSEAR digitalnu platformu, u okviru projekta sufinanciranog iz programa Kreativna Europa Europske unije, u koji su uključeni partneri iz šest europskih zemalja - Mađarske, Švedske, Hrvatske, Belgije, Srbije i Češke. Partneri u projektu su: Pro Progressione, IVAR Studios, NOVENA, KOME, Howest, Lepenski Vir, The National Film Museum NaFIlM. Platforma je kreirana u izravnoj suradnji s umjetnicima i kreativcima koji su razvijali narativni sadržaj, osim u Zagrebu u Tehničkom muzeju i na tri druga pilot mjesta projekta: National Film Museum u Pragu, mezolitsko i neolitsko nalazište Lepenski Vir i muzeju Željezne zavjese u mađarskom selu Felsőcsatár. Tako se izravno testiralo sučelje među širokim spektrom stručnjaka i utjecalo na značajke prema potrebama krajnjih korisnika. Ova IT inovacija, MUSAR platforma, podigla je razinu korištenja sadržaja organizacija iz kulture i umjetnosti, te kroz njezino korištenje pruža mogućnost dodatne moderne ponude muzeja i galerija, te ostalih kulturno-umjetničkih subjekata kako bi doživljaj krajnjih korisnika i posjetitelja bio bogatiji za multimedijsko iskustvo.