od 8. prosinca do 29. siječnja

Nacionalni muzej moderne umjetnosti otvara retrospektivu Željka Kipkea

08.12.2022 u 10:56

Bionic
Reading

Nacionalni muzej moderne umjetnosti od 8. prosinca do 29. siječnja predstavlja retrospektivnu izložbu "Od Ritma do Palače uništenja" vizualnog umjetnika, likovnog kritičara i teoretičara Željka Kipkea

Kroz sedam dionica u sedam dvorana 1. kata Vranyczanyjeve palače retrospektiva objedinjuje film, ambijentalne instalacije, slike, fotografije i grafike, autorova antologijska ostvarenja nastala od 1977. do danas.

Uz djela iz Zbirke Muzeja građa dolazi iz nekoliko hrvatskih muzejskih institucija i privatnih zbirki, a izložbu prati dvojezični katalog, s predgovorom povjesničara umjetnosti i kustosa Vanje Babića.

Po njegovim riječima, u naslovu izložbe nazivi su dvaju eksperimentalnih filmova realiziranih u razmaku od pune 42 godine - film "Ritam" izvorno datira iz 1980. te kao takav predstavlja Kipkeovo najranije, te "El Palacio Exterminador" iz 2022., njegovo za sada posljednje filmsko ostvarenje.

Babić kaže kako je ta retrospektiva tek jedan od mogućih retrospektivnih pogleda na stvaralaštvo Željka Kipkea, a moglo bi ih biti još mnogo, i to ne samo zbog opcije posezanja za ovom prigodom izostavljenim radovima nego i zato što ono što vrijedi danas već sutra može poprimiti posve nove i drukčije konotacije.

"Rodonačelnike izgradnje vlastitih opusa kao integralnih te unutar sebe kontinuirano permutirajućih cjelina valja potražiti u razdoblju velikih povijesnih avangardi, a Kipke nedvojbeno spada među najautentičnije suvremene nastavljače upravo takvih autorskih strategija", ocijenio je.

Retrospektiva počinje sobom u kojoj se prikazuju filmovi iz naslova, a završava onom u kojoj Kipke stupa u konflikt s hrvatskim društvenim i kulturnim ustanovama.

Ona ima i svojevrsnu ekstenziju u Galeriji MH, gdje će se od 26. siječnja do 15. veljače postaviti "Osma soba", s njegovim uglavnom nikada ranije izlaganim litografijama iz druge polovice sedamdesetih godina prošloga stoljeća.