NAKON DVA DESETLJEĆA

Murakami se ukazuje u japanskoj javnosti

02.05.2013 u 15:00

Bionic
Reading

Haruki Murakami u svibnju bi se trebao ukazati u japanskoj javnosti prvi put nakon skoro dva desetljeća. Slavni je pisac poznat po svojoj povučenosti, no odlučio je sudjelovati na književnom seminaru kojim će biti lansirana nova japanska literarna nagrada

Haruki Murakami je u japanskoj javnosti zadnji put nastupio još 1995., nakon katastrofalnog potresa u gradu Kobeu, koji je ostavio razaranje i mnoge mrtve iza sebe. Otad se vjerojatno najpoznatijeg japanskog suvremenog pisca nije moglo vidjeti u tamošnjoj javnosti, ali je zato napisao seriju izvanredno uspješnih romana, od kojih je najsvježiji vrhunac ep '1Q84'.

Murakami i dalje neumorno piše pa je sredinom travnja u Japanu objavljen njegov najnoviji roman 'Shikisai wo Motanai Tasaki Tsukuru to Kare no Junrei no Toshi', koji još čeka svoj engleski prijevod.

Književna nagrada koju je Murakami odlučio podržati nazvana je po njegovom pokojnom prijatelju Hayau Kawaiju, poznatom japanskom kliničkom psihologu. U povodu toga će dakle Murakami gostovati na književnoj večeri u Kyotu ovog svibnja te se očekuje prilično velika gužva i brojni obožavatelji koji će svojeg omiljenog pisca konačno imati priliku vidjeti uživo.