kad dva slikara podijele platno

Multimedijalna izložba 'Acqua Alta': Dvojica slikara i glazbeni performer u Laubi

  • Autor: D. Su.
  • Zadnja izmjena 16.02.2021 13:47
  • Objavljeno 16.02.2021 u 13:42
Šumonja, Jakše - AQUA ALTA, 2018.

Šumonja, Jakše - AQUA ALTA, 2018.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lauba

U Laubi se 20. veljače otvara multimedijalna izložbu Acqua Alta, na kojoj će biti predstavljeni zajednički i pojedinačni slikarski radovi slikara Bojana Šumonje i Marka Jakše, a dio izložbe nosit će zvučna instalacija Pierrea Tola

Autori izložbe trojica su umjetnika koji čine kolektiv One Dollar Bill: Marko Jakše, jedan od najrelevantnijih slovenskih slikara (dobitnik Prešerenove nagrade 2013. godine.), Pierre Tol, nizozemski glazbenik i performer (član skupine “Melted man”) i Bojan Šumonja, umjetnik iz Pule, najavljuju iz Laube.

Na izložbi će biti predstavljeni zajednički i pojedinačni slikarski radovi slikara Šumonje i Jakše, a dio izložbe nositi će zvučna instalacija Tola.

Acqua Alta u Laubi

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lauba

Začetak ove umjetničke grupe dogodio se tijekom šetnje šumom u slovenskom Mohorju 2016. godine, navode iz Laube. Jakše i Šumonja koriste se figurativnim prikazom te vladaju velikim slikarskim formatima. Šumonja u svojim djelima razvija snažnu ekspresiju naglim potezima i jarkim bojama, dok Jakše u svoj svijet unosi pregršt detalja i nadrealnih motiva. U njihovim pojedinačnim radovima izraženi su motivi iz mitologije i religije, a zajednički slikarski pothvat rezultirao je koherentnim djelima u kojima pronalazimo potpis obojice autora u većoj ili manjoj mjeri.

Dio zajedničkih radova, ističu iz Laube, podsjeća na fantastični svijet Hieronymusa Boscha, a također su prisutni motivi nadrealizma, iskrivljene metamorfoze životinjskih i ljudskih likova, prirodne i ljudske katastrofe, sukob modernog i arhaičnog, sve uz zvučnu atmosferu site-specific glazbene instalacije Pierrea Tola.

Izložba ostaje otvorena do 11. ožujka.