Baciti istinu u lice!

MSU slavi Svjetski dan umjetnosti i organizira 'happy hour' sa 50 posto popusta na ulaznice

13.04.2021 u 11:00

Bionic
Reading

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU) obilježit će 15. travnja, Svjetski dan umjetnosti, uz popust za ulaznice na aktualnu retrospektivu "Baciti istinu u lice!" Ratka Petrića

Na dan koji se slavi i podržava veze umjetnosti, umjetnika i šire zajednice, potiče osvještavanje raznolikosti umjetničkog izraza i naglašava prinos umjetnika održivom razvoju, MSU organizira "happy hour“ - od 17 do 19 sati nudi 50 posto popusta na cijene ulaznica za Petrićevu izložbu.

"Petrić, vrhunski umjetnik poznat po intervencijama u javnom prostoru, na korist zajednice, autor raznolikog izraza, čiji rad naglašava važnost održivog rada i života, utjelovljenje je svih vrijednosti koje Svjetski dan umjetnosti afirmira", ističe se u najavi.

Na izložbi se prvi put javnosti predstavlja integralni kritički presjek njegova opusa, s oko 300 radova, skulptura, maketa, plakata i tiskovina, radova na papiru te arhivske građe i multimedijskih sadržaja, od kojih se mnogi izlažu premijerno.

Ratko Petrić (Zadar, 1941. – Zagreb, 2010.)  diplomirao je kiparstvo u klasi prof. Vanje Radauša na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a karijeru je počeo kao crtač i karikaturist. 

Bio je jedan od osnivača Salona mladih, kao i likovne grupe Biafra. Još 1985. je predlagao Aleju skulptura na zagrebačkom savskom nasipu, gdje je uspio napraviti postav s 12 skulptura.

Za javne površine rodnog Zadra i okolice ostvario je pet spomenika i 29 skulptura, te postavio desetak skulptura u privatnom parku skulptura uz obiteljsku kuću i atelijer u zadarskom predjelu Belafuža.

O središnjoj temi svog opusa - čovjeku i njegovoj sudbini progovara uz ironiju, sarkazam i grotesku, usput propitujući društveno-političke, kulturne i umjetničke pojave svojega doba, ljudske vrijednosti i slobodu.

Dobitnik je niza nagrada i priznanja, a izlagao je na 53 samostalne izložbe te na više od 255 skupnih izložbi. 

Za Svjetski dan umjetnosti odabran je 15. travnja, datum na koji se 1452. rodio veliki renesansni umjetnik Leonardo Da Vinci, a obilježava se od 2012. godine na inicijativu IAA - International Association of Art, nevladine organizacije koja je službeni partner UNESCO-a.