'Dnevnik s ruba pustinje'

MUO: Otvorenje izložbe Amele Frankl odgađa se za 9. ožujka

01.03.2021 u 15:23

Bionic
Reading

Muzej za umjetnost i obrt izvijestio da je da se otvorenje izložbe multimedijalne umjetnice Amele Frankl 'Dnevnik s ruba pustinje', koje je bilo predviđeno 2. ožujka, zbog smrti zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića odgađa za tjedan dana te će se održati u utorak, 9. ožujka

Frankl se na izložbi predstavlja sa 150 radova, kompozicija dnevničkih foto-slika, fotografija i fotomontaža iz osobnog arhiva umjetnice nastalih u razdoblju od 2019. do 2021. godine, u formi dnevničkog fotografskog niza, u kojem svaka fotografija ima svoju priču i emocionalnu pozadinu.

'Riječ je o dnevničkom fotografskom zapisu fascinacije okruženjem koji je Amela Frankl započela putovanjem u Mauritaniju, nastavila po Francuskoj, te naposljetku u Zagrebu, u njenoj zagrebačkoj svakodnevici', ističe se u najavi. Po riječima same umjetnice, radi se o foto - dnevniku 'bez datuma, bez racionalizacije osjećaja i reda. Nedisciplinirano i nedosljedno. Krnje, s ispadima brzih misli, fiktivnim dijalozima i komentarima u kojima priziva omiljene grčke junake i božanstva.'

Fotografski materijal je u funkciji vizualno-tehničke potpore na kojem će ona sto, dvjesto puta pokušati započeti neku svoju priču, dodaje se. Primjerice, fotografija Četiri Argonauta traže posao snimljena je na ulicama glavnog grada Nouakchotta u Mauritaniji koja govori o načinu života tamošnjeg stanovništva koji su inspirirali umjetnicu i vrlo često ju podsjećali na likove iz grčke mitologije.

Umjetnica izražava i fascinaciju geografskim razmjerima i meteorološkim razlikama između Mauritanije i Hrvatske koju pokušava sažeti u samo jednoj rečenici, a za ilustraciju joj je poslužio detalj sa srednjovjekovne tapiserije iz Angersa.

Kako se napominje, u nizu fotografija u kojima su motivi djeca fascinacija umjetnice je upravo dječja igra, energija i njihova dionizijska snaga te potencijal. Fotografija je snimljena u Francuskoj, u Bordeauxu. Kustosica izložbe je Ivana Mance, Institut za povijest umjetnosti, a kustosica za izložbe Muzeja za umjetnost i obrt Marijana Paula Ferenčić.

Amela Frankl (Zagreb 1963.) multimedijalna umjetnica, diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti 1988. godine, a od 1989. do 1994. godine na studijskom je boravku u Kolnu. Članica HZSU-a.