udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Objavljena knjiga 'Refleksije / fotografi ULUPUH-a' Višnje Slavica Gabout

  • Autor: D. Su./Hina
  • Zadnja izmjena 01.04.2021 12:46
  • Objavljeno 01.04.2021 u 12:46
tportal
Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH objavila je knjigu "Refleksije / fotografi ULUPUH-a" Višnje Slavica Gabout.

Utemeljena je na izboru autorskih stručnih tekstova prilagođenih temi i koncepciji ove knjige koja kroz predgovore samostalnih i skupnih izložbi, kustoske projekte i tekstove u fotografskim knjigama i monografijama, kao i kroz recenzije, oglede i kritičke osvrte u periodikama iz kulture, reflektira dugogodišnju, višedesetljetnu, plodnu suradnju autorice s članovima Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, fotografskim umjetnicima.

U zbirku su uvršteni autori čije su samostalne izložbe, realizirane u izložbenim prostorima matične udruge i drugim izložbenim prostorima, Saša Ćetković&Jozo Ćetković, Virgilio Giuricin, Dražen Lapić, Alan Matuka, Ana Mihalić, Luka Mjeda, Karmen Orlić&Denis Gržetić, Berislava Picek, Tomislav Rastić , Višnja Serdar, Maja Strgar Kurečić, Slavica Subotić, Dragutin Škreblin, Erika Šmider, Mio Vesović i Zvonimir Zagoda.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ULUPUH

Od skupnih žiriranih izložbi odabran je kustoski projekt Aktualno, koji se od 2008. do 2018. realizirao kao niz bijenalnih, tematski koncipiranih, žiriranih i od autorice ove knjige kuriranih izložbi Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, kroz koje su članovi sekcije imali priliku dati svoj fotografski osvrt na aktualne teme u društvu, u svom okruženju i na problematike svoje svakodnevice.

U svojih šest izdanja, tijekom deset godina, projekt je realiziran uvijek s polazištem u izložbenom prostoru u zagrebačkom Muzeja Mimara, nakon čega je redovno, kao projekt iz međugradske i međužupanijske, ali i međunarodne suradnje gostovao u Rovinju, Labinu, Rijeci te u inozemstvu, u Međunarodnom kulturnom centru Zsolnay u Pečuhu).

Za tu malu zbirku odabrane su i dvije bijenalne izložbe primijenjene fotografije sekcije za fotografiju ULUPUH-a, "Kom-Art i "Primijenjeno-strogo kontrolirani uvjeti", ali i izložba iz projekta "U kontrapunktu", gdje se propituje odnos fotografskoga i slikarskoga.

Od knjiga i monografija uvršten je izbor tekstova iz monografije Virgilija Giuricina „Pamćenje kroz vrijeme“ (2019.), Ante Jaše „Postojanost vjere“ (2015.) i Vladimira Vučinovića „Djeve zagrebačkih pročelja“ (2005.), a od recenzija izbor tekstova objavljenih o izložbama Marije Braut, Josipa Klarice, Marija Kučere, Branka Hrkača i Renate Škrinar.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ULUPUH

Autorica i urednica knjige Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti, kustosica, novinarka i prevoditeljica, na hrvatskoj likovnoj sceni aktivno djeluje od početka osamdesetih.

Kao autorica je, selektorica i kustosica ostvarila je niz izložbi suvremenog izričaja te nacionalnih i međunarodnih projekata, profilirala se kao likovna kritičarka specijalizirana za područje fotografije, grafike i suvremene keramike, predstavivši do sada niz autorskih izložbi i kustoskih projekata u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Za svoj rad višestruko je nagrađivana strukovnim nagradama te pohvalama i priznanjima, a pisala je za Vjesnik, Večernji list, Novi list, Oko, 15 dana, Epohu i Grafiku. Piše već niz godina za Konturu i Hrvatsko slovo. Potpisuje i niz likovnih monografija te teoretičarskih knjiga kao i stručnih recenzija u likovnim knjigama i pjesničko-grafičkim mapama.

Članica je ULUPUH-a, HULU Split, KERAMEIKON-a, Hrvatskog novinarskog društva, Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, Hrvatskog društva znanstvenih i tehničkih prevoditelja i AIC-IAC Geneva (CH).

Knjiga je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!