najavljene tužbe

Možemo: Gradonačelnik imenovao ravnatelja Muzeja grada Karlovca protivno statutu

15.01.2024 u 12:16

Bionic
Reading

Gradonačelnik Damir Mandić imenovao je ravnateljem Muzeja grada Karlovca kolegu iz HDZ-a Igora Čuliga protivno statutu te ustanove, a Upravno vijeće je Čuliga odabralo preglasavanjem predstavnika radnika i struke, zbog čega se najavljuju tužbe, navodi Možemo u ponedjeljak

Iz stranke Možemo su priopćili da je Upravno vijeće Muzeja grada Karlovca 13. prosinca 2023. godine dalo podršku Čuligu za ravnatelja s tri glasa "za" i dva glasa "protiv", a Mandić je potom 28. prosinca imenovao novog ravnatelja, unatoč tome što po statutu te ustanove ravnatelja imenuje Gradsko vijeće Karlovca.

"Ta odluka i izbor su višestruko upitni i beskrajno licemjerni, kako je to i uobičajeno kada je o HDZ-u i Mandiću riječ", tvrdi Možemo.

Na natječaj se javilo troje kandidata, svi su zaposlenici te ustanove – kustos Igor Čulig, viša kustosica Lana Bede i muzejska savjetnica Sanda Kočevar.

"Iz zapisnika sjednice Upravnog vijeća vidljivo je da Čulig nema podršku većine zaposlenika ni Stručnog vijeća, koji su za ravnateljicu podržavali muzejsku savjetnicu Kočevar kao osobu koja se istaknula dosadašnjim radom te kvalitetnim, sveobuhvatnim, realnim i ostvarivim četverogodišnjim programom rada, kao i stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima, za razliku od Čuliga", poručili su iz Možemo.

Dodaju kako u Karlovcu vlada praksa sakrivanja programa na temelju kojih bi trebalo birati vodeće ljude kulturnih i drugih javnih ustanova, zato nisu obznanjeni niti sada programi kandidata.

Predstavnici osnivača odbili su mogućnost intervjua s kandidatima, što je apsurdno jer se intervjuira kandidate gotovo za svako radno mjesto, ali za čelnu osobu tako značajne ustanove to nije potrebno, ističe Možemo.

Kočevar zbog tog slučaja najavljuje pokretanje sudskog spora, a Možemo je u tome podupire, kaže se u priopćenju.