većina je stabilno

Liječnici o stradalima u nesreći: 'Dečko iz Rijeke je dobro, za migrante ne znamo odakle su'

07.01.2024 u 10:58

Bionic
Reading

Osim dečka s riječkog područja, u nekoliko hrvatskih bolnica razmješteno je 11 migranata koji su također stabilno. Oni su bili u terencu koji je u subotu u 1:40 na autocesti Karlovac-Rijeka naletio na automobil u, kojemu se nalazila tročlana obitelj iz Hrvatske. U sudaru je poginulo troje ljudi - bračni par iz Rijeke te vozač terenca koji je skrivio nesreću

Sin bračnog para - 16-godišnjak s riječkog područja koji je bio s njima u automobilu - nalazi se još uvijek u karlovačkoj bolnici i stabilno je, doznaju 24sata. Voditelj Odjela za traumatologiju karlovačke bolnice dr. Juraj Katušin rekao je da je dečku pružena psihološka pomoć i da je u stanju šoka.

Osim njega u nekoliko hrvatskih bolnica razmješteno je 11 migranata koji su također stabilno. Oni su bili u terencu koji je naletio na automobil u kojemu se nalazila tročlana obitelj iz Hrvatske.

Dr. Tomislav Stojković s Odjela za ortopediju i traumatologiju OB Karlovac za 24sata je rekao da je šestero pacijenata koji su stradali u toj nesreći koja se dogodila u subotu u noći - stabilno.

'Svi su stabilno. Kod nas na odjelu ih je troje. Jednog ćemo prebaciti u Zagreb na Traumu jer će trebati operaciju. Što se tiče dečka, koji je hrvatski državljanin . i on je stabilno. Nije kod nas na odjelu, no njegovo zdravstveno stanje je dobro, ne možemo dalje govoriti o njemu', rekao je dr. Stojković. Komunikacije s migrantima, dodaje, i dalje nema te ni dalje u bolnici ne znaju odakle su.

Ravnatelj KBC-a Rijeka dr. Alen Ružić za 24sata je rekao da su njihovi liječnici uspjeli stabilizirati zdravstveno stanje trojice migranata koji su kod njih u bolnici, iako je u svakom trenu postojala opasnost da dođe do komplikacija i krvarenja.

'Jučer ih je dovezeno četvero u bolnicu, jedan je otpušten u pratnji policije, a troje je ostalo zadržano u bolnici. Jedan je još uvijek na intenzivnoj, a drugo dvoje leži na kirurgiji. S obzirom na to da su im tijekom jučerašnjeg dana ozljede procijenjene kao visokorizične, postojala je mogućnost razvoja raznih komplikacija zbog čega su intenzivno praćeni i učinjeni su im brojni dijagnostički postupci. Kategorizirani su kao visokorizični zbog mogućnosti neželjenog ishoda. Naši su ih liječnici uspjeli spasiti', kazao je ravnatelj Ružić.

  • +5
Teška prometna nesreća na autocesti Karlovac-Rijeka Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Jedan je operiran u KBC-u Rijeka

Jednom je, dodaje, operirana potkoljenica, a sve učinjene pretrage pokazale su da nema razvoja komplikacija i pogoršanja s obzirom na ozljede. 'Jutrošnja je procjena liječničkog tima da su svi stabilno, a pacijenta s intenzivne tijekom jutra ćemo preseliti na kirurgiju. Svi i dalje imaju indikacije za bolničko liječenje', rekao je dr. Ružić.

Još uvijek nemaju informacije o njihovim identitetima. 'Vodimo ih kao osobe pod šifrom, nemamo osobnih podataka. Nisu nam dali nikakve dokumente, tako da ne znamo ni tko su niti odakle su. Nikako ne uspijevamo s njima uspostaviti jezičnu komunikaciju. Tako da s njima komuniciramo mimikom i gestikulacijom, pa s pomoću Google prijevoda, međutim komunikacija je zaista otežana', rekao je ravnatelj.

U KBC-u Zagreb zaprimljen je samo jedan od migranata, njegovo je zdravstveno stanje također stabilno. 'On je natučen, još je u bolnici, nismo ga otpustili, no stabilno je', rekao je za 24sata dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite KBC-a Zagreb. Jedan je migrant jučer iz OB Ogulin prebačen na Traumu u Zagreb, no ne zna se kakvo je njegovo stanje.