ALEKSANDAR HEMON ZA RADIO SARAJEVO:

'Mogu reći da sam sretan imigrant'

24.04.2009 u 16:03

Bionic
Reading

U sklopu Sajma knjige koji se ovih dana održava u Sarajevu, jedan od najpoznatijih sarajevskih književnika koji djeluje na svjetskoj literarnoj sceni, Aleksandar Hemon, u rodnom gradu predstavio je knjigu 'Projekat Lazarus' i progovorio o autobiografskom u svojim djelima, životu u imigraciji i definiranju samoga sebe kroz pisanje

U razgovoru s novinarkom Radio Sarajeva, Dijalom Hasanbegović, Aleksandar Hemon koji već niz godina živi u Chicagu rekao je da je za razliku od svojih likova on prevladao nostalgiju za domom, jer često posjećuje grad u kojemu je rođen.

'Završio sam s tim nostalgičnim, tužnim odnosom prema sjećanju. Ja sam, međutim, već jednom u životu prošao to kroz što oni prolaze, i to mi je bilo važno, zato što sam otkrio kreativni aspekt nostalgije', izjavio je.

Na pitanje postoje li sretni imigranti odgovorio je potvrdno te ustvrdio da za sebe može reći da je sretan.

'Bosanci u Americi su uglavnom izbjeglice, ne imigranti, te se za njihov odlazak nužno vezuje trauma. Ta trauma proizvodi veliku tugu', objasnio je Hemon i zaključio da je za sreću potrebno smatrati se i Bosancem i Amerikancem, a ne isključivati jedan od identiteta.

Priznati književnik kazao je da je kroz pisanje moguće definirati samoga sebe, no upitnim smatra hoće li to čitatelji prepoznati. O tome koliko piše o sebi, a koliko kreira vlastite likove rekao je da uvijek počinje pisati iz 'svog osobnog prostora i doživljaja, no kako pisanje odmiče, to postaje nešto sasvim drugo'.