PRVI PROZAK NA VRH JEZIKA

Mlade književne nade završile dvodnevno druženje

16.05.2015 u 18:15

  • +8

Drugi dan festivala 'Prozak na vrh jezika'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Siniša Sunara

Bionic
Reading

Novi književni festival 'Prvi prozak na vrh jezika', koji je u četvrtak svečano inauguriran dodjelom nagrada Prozak/Navrh jezika za 2014, završio je u petak okruglim stolom na temu 'Nagrada za mlade autore' i predstavljanjem dobitnika ostalih nagrada koje se promoviraju festivalom

Smatrajući da u aktualnom kontekstu u kojemu se medijski prostor za kulturu uglavnom bavi etabliranim autorima, novi autori ne dobivaju zasluženi prostor, Kruno Lokotar osmislio je novu dimenziju promidžbe dobitnika nagrada Prozak/Navrh jezika u festivalskom formatu. Festival je zamišljen kao platformu za predstavljanje, bolje medijsko uočavanje, dalje poticanje na stvaralaštvo i umrežavanje mlađih, kao iznimnih i već procijenjenih autora.

Prvog dana održavanja festivala upriličena je dodjela nagrada laureatima nagrade za prozu Prozak Ružici Ačšić te Navrh jezika za poeziju Darku Šeparoviću. Nakon predstavljanja dobitnika i uručenja nagrada, upriličeno je čitanje dijelova dobitničkih rukopisa. Uslijedila je promocija knjiga dobitnika nagrada za godinu 2013: Alena Brleka za 'Metakmorfoze' i Ive Tkalec za '100% društveni uzgoj'.

Okruglim stolom na temu 'Nagrada za mlade autore', na kojemu su uz idejnog pokretača festivala Krunu Lokotara govorili književnik Neven Ušumović te književni kritičar i prevoditelj Vladimir Arsenić, nastavljeno je druženje drugoga festivalskog dana, koji je bio posvećen dobitnicima ostalih nagrada koje se promoviraju festivalom.

Uslijedila je promocija knjige Željke Horvat Čeč 'Moramo postati konkretni' (Nagrada Ulaznica, žirant Vladimir Arsenić) te čitanja dobitnika nagrade Edo Budiša Bojana Krivokapića i Gorana Čolakhodžića, dobitnika nagrade I. G. Kovačić.

Ideja je festivalski program iz godine u godinu širiti, a osim nagrada, u tom kontekstu organizatori vide radionice, škole, tečajeve kreativnog pisanja, stvaranje novih medija i strategija za proizvodnju, promociju i diseminaciju književnosti, stvaranje mobilnih koncepata za predstavljanje autora i istraživanje fenomena čitanja i pisanja, ustanovljavanje novih, još izdašnijih i poticajnijih nagrada i drugih projekata.