PREDSTAVA 'SVINJE'

Mjuzikl iz života na farmi: Neobičan ispraćaj 2020. u Dubrovniku

08.12.2020 u 10:21

Bionic
Reading

Posljednja ovogodišnja premijera u dubrovačkom teatru bit će predstava 'Svinje' Tomislava Zajeca u režiji Hrvoja Korbara, koji je objasnio kako je to tekst iz zapravo najranije Zajecove faze stvaralaštva koji bi se žanrovski najprije mogao odrediti kao groteska. 'Radi se o dvije sestre koje žive na jednoj farmi svinja daleko od civilizacije, daleko od bilo kakvog naseljenog mjesta. Na toj farmi vode jedan svoj prilično začudan, neobičan, zapravo izuzetno duhovit život sastavljen od niza ubojstava uz ponešto pjesme i plesa, budući da je i sam tekst podnaslovljen kao 'Mjuzikl iz života na farmi'', objasnio je redatelj na konferenciji za medije jučer

S obzirom na to da se radi o duodrami, najviše su radili na, rekao je Hrvoje Korbar, a prenosi Dubrovački vjesnik, na izvedbama Izmire Brautović i Marije Šegvić koje nastupaju u ulogama tih dviju sestara - Ibru i Mala Ibru, kako ih je nazvao Tomislav Zajec.

'Nakon cijelog ovog iskustva s izolacijom koja se i dalje nastavlja, na neki način i životi sestara obilježeni su upravo tom izolacijom i njihovom međusobnim patološkim odnosom koji se perpetuira kroz cijeli komad', rekao je redatelj predstave.

'Dvije sestre – Ibru, okarakterizirana kao autoritativna gospodarica, i Mala Ibru, nesigurna duša rastrgana u vječnoj potrazi za smislom, dane krate gojeći svinje na farmi jednako posvećeno kao što otimaju i ubijaju profesore iz grada koji se iznova pokazuju nedostatnima za dijapazon interesa mlađe sestre. Uhodano i veoma rutinizirano životarenje ritmično se razlaže kroz red 'pjesme i plesa' i red 'hladnokrvnih ubojstava' koja se odvijaju u pozadini, što naposljetku sačinjava groteskan i crnohumorni perpetuum mobile.

  • +8
Svinje Izvor: Promo fotografije / Autor: Kazalište Marina Držića

Sestre koje djeluju kao svojevrsni antipodi, istovremeno jedna drugoj bivaju i mučiteljice i spasiteljice te prokazuju kako zapravo jedna bez druge ne mogu. Kroz tu ideju neizdržive međuovisnosti, otvara se i perspektiva na nezaustavljivi konzumerizam koji je vječno u potrazi za nečim 'većim', 'boljim nego li je trenutno' kao i 'talentiranijim' – a znamo kako ponude ima sve dok je prisutna i najmanja potražnja', stoji u najavi predstave.

'Tekst je zanimljiv, volim ovakve tekstove jer su jako podatni za istraživanje, to se, naime, i dogodilo. U ovoj situaciji koja nas je napala ove godine, našla sam ljepotu rada sa svojim kolegama u jednoj mirnoj, komornoj atmosferi. Naporno jest, ali baš je bio ugodan rad', rekla je Brautović pozvavši sve da dođu pogledati 'jednu veselu, otkačenu, neobičnu predstavu'.

Na proces rada osvrnula se i Šegvić: 'Definitivno će mi ostati u sjećanju po velikoj količini smijeha, uživanja, zajedničke suradnje i igre. Prvi put sam tekst gledala prije jedno desetak godina kad ga je kolegica Petković u Zagrebu u Dubravi postavila i otad je on zapravo prisutan u mom životu kao nešto jako zanimljivo i strašno sam sretna da sam dobila priliku igrati 'Malu Ibru'. Meni je s mojom Mimom, mojom 'velikom sestrom' bio beskrajni užitak i mislim i nadam se da će to i publika osjetiti, i da će se uspjeti zabaviti onoliko koliko se mi zabavljamo kad smo u tom našem 'svinjcu'', navela je Šegvić.

Premijera je 11. prosinca, a reprize su na rasporedu 12., 18. i 19. prosinca. Sve izvedbe su početkom u 20 sati.

Za scenografiju, izbor kostima i oblikovanje rasvjete zadužen je Paolo Tišljarić, ravnatelj Kazališta Marina Držića, za scenski pokret Matea Bilosnić, za glazbu Žarko Dragojević, vokalna suradnica i aranžerka je Ines Tričković, a Anamarija Obradović suradnica scenografa.