ČAK 2000 PROGRAMA

Mjesec hrvatske knjige posvećen ljubavi

13.10.2014 u 17:23

Bionic
Reading

Svečano otvaranje 'Mjeseca hrvatske knjige 2014.', koji je ove godine tematski posvećen ljubavi, održat će se 15. listopada u Splitu, a manifestacija traje do 15. studenoga, najavila je ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Davorka Bastić

Istaknula je i kako je pod pokroviteljstvom grada Splita suorganizator svečanoga otvaranja Gradska knjižnica Marko Marulić iz Splita.

Dodala je da će se tijekom mjesec dana u sklopu središnjega programa u mnogim sredinama čitati ljubavne pjesme te napomenula da će 11. studenoga biti obilježen Dan hrvatskih knjižnica. No, ove je godine neizvjestan nastup na Interliberu te su u tijeku pregovori sa Zagrebačkim velesajmom.

Ranka Javor iz Organizacijskoga odbora podsjetila je na to da se i ove godine održava Nacionalni kviz za poticanje čitanja. To je, kako je istaknula, natjecanje za mlade čitatelje koje se tradicionalno provodi u okviru Mjeseca hrvatske knjige, a organiziraju ga Knjižnice grada zagreba.

Naslov i tema kviza ove godine je 'Ljubav za početnike', najavila je dodavši kako se on online putem provodi preko škola, knjižnica i kulturnih društava.

Podsjetila je da za sudjelovanje u online kvizu, treba pročitati knjige Zvonimira Baloga 'Ljubav za početnike', Dobriše Cesarića 'Tišina i druge pjesme' ili 'Tišina; memoarski zapisi; sabrane pjesme' te Luke Paljetka 'Miševi i mačke naglavačke' i Dragutina Tadijanovića 'Srebrne svirale'

Po riječima Vanje Štalec Obradović u programima sudjeluje 240 knjižnica iz svih hrvatskih županija, što je 20 posto više nego prošle godine.

'Predviđeno je 2000 programa u suradnji s različitim ustanovama i udrugama, rekla je dodavši kako će se u sklopu manifestacije održati 23. listopada i akcija 'Čitajmo naglas'.

Ove godine Programski i organizacijski odbor manifestacije raspisao je natječaj za najbolju ljubavnu kratku priču pod nazivom 'Neispričane ljubavi', napomenula je Sanja Repanić Blažičko dodavši kako su na natječaj pristigle 232 priče.