DOSTUPAN JAVNOSTI

Misteriozni Vojnićev rukopis nakon šest stoljeća ide u tisak

01.09.2016 u 15:07

Bionic
Reading

'Vojnićev rukopis' nesvakidašnja je ilustrirana knjiga nepoznatog sadržaja, a napisao ju je prije nekih šesto godina nepoznati autor na nepoznatom jeziku. Sada je mali španjolski izdavač Siloe dobio prava na objavu ove misteriozne knjige koja se desetljećima čuvala u biblioteci američkog sveučilišta Yale

Od njegova suvremenog otkrića 1914., 'Vojnićev rukopis' bio je predmet intenzivna proučavanja mnogih istraživača, povjesničara i kriptografa, uključujući i vrhunske vojne kriptografa. Nitko od njih nije uspio dešifrirati ni jednu jedinu riječ 'Voynichevog rukopisa'. Tako se inače naziva po američkom trgovcu knjigama Wilfridu M. Voynichu, koji ju je pronašao 1912. u jezuitskom samostanu u Italiji.

Istraživanja su pokazala da je ‘Vojnićev rukopis’ star čak 600 godina. Tekst je pisan ptičjim perom, s lijeva na desno, a nepoznati autor koristio je abecedu koja je imala tridesetak distinktivnih znakova. Prvi se put ovaj manuskript spominje u 17. stoljeću, nakon čega je opet nestao na nekoliko stoljeća, dok ga Voynich nije pronašao. Poslije njegove smrti 'Vojnićev rukopis' završio je prvo kod njegovih nasljednika, a kasnije je ostavljen na čuvanje u Yaleu pod šifrom 'MS 408'.

Jedna od legenda oko autorstva 'Vojnićeva rukopisa' jest ona da ga je napisao britanski okultist Roger Bacon iz 13. stoljeća, no datiranje ugljikom pokazalo je da je rukopis nastao u 15. stoljeću.

Mali španjolski nakladnik Siloe planira objaviti dvije vrste izdanja knjige - prvo će biti superluksuzno, tiskano u manje od tisuću primjeraka, koji će koštati svaki 7.000 eura, a drugo će biti džepno izdanje sa standardnom maloprodajnom cijenom.