GOST FESTIVALA TOLERANCIJE

Mirko Ilić o simbolima mržnje i zašto ih Hrvatska prešućuje

11.04.2016 u 10:56

Bionic
Reading

Poznati dizajner Mirko Ilić gostuje na Festivalu tolerancije, a tim povodom je u intervjuu danom Večernjem listu govorio o ekstremizmima i neofašizmu, a na Festivalu ima gostujuće predavanje naslova Simboli mržnje

U razgovoru za Večernji pojasnio je kako ga je na to predavanje inspirirala prijateljica koja je na na Facebooku objavila fotografiju svog 13-godišnjeg sina u majici 'Hajduk jugend' i time se hvalila. 'Ja sam uvijek politički angažiran. K tome sam grafičar, pa je logično da reagiram na znakove', kazao je Ilić te na pitanje gdje još, osim na stadionima, uočava takve simbole.

'Na ulicama, na zidovima. Imam tone fotografija iz svih dijelova Zagreba. U Splitu i Dubrovniku postoje ozbiljni, oslikani grafiti, svojevrsni murali s neonacističkim znakovima i to je svima normalno. Hrvati to prešućuju', odgovorio je Mirko Ilić. Upitan da kaže ima li lijeka protiv simbola mržnje, kazao je da su potrebne dvije stvari: pritisak i vrijeme. 'Vjerujem da Hrvatska ima dobre zakone, samo ih treba početi primjenjivati. Ako je Grad vlasnik stadiona, onda Grad treba reći da će, ako se ponovi mržnja, uskratiti dotacije. Ako su stadioni prazni, ako ih televizija ne prenosi, netko će početi gubiti novac i shvatiti da se to ne isplati. Na taj način imali bismo tulipane oko stadiona, uprava bi ih sama sadila', rekao je Ilić.