JAVNI POZIV

Ministarstvo kulture traži nove članove Kulturnih vijeća

12.04.2017 u 11:04

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uputila je u srijedu Javni poziv za predlaganje članova šest Kulturnih vijeća koja djeluju pri Ministarstvu kulture.

Institucije i udruge iz područja kulture i umjetnosti pozivaju se da podnesu pisane i obrazložene prijedloge osoba za izbor članova Kulturnih vijeća pri Ministarstvu kulture s područja kulture i umjetnosti kojima se bave, stoji u pozivu objavljenom na internetskim stranicama Ministarstva.

Poziv je upućen za predlaganje članova Vijeća za glazbu i glazbeno-scenske umjetnosti, Vijeća za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti, Vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost, Vijeća za vizualne umjetnosti, Vijeća za inovativne umjetničke i kulturne prakse te Vijeća za međunarodnu kulturnu suradnju.

Za članove Vijeća imenuju se kulturni djelatnici i umjetnici te drugi stručnjaci koji svojim dosadašnjim dostignućima i poznavanjem problema vezanih uz utvrđivanje i provedbu kulturne politike mogu pridonijeti ostvarenju ciljeva radi kojih je Vijeće osnovano.

Uz prijave je obvezno priložiti životopis i dokaze o ispunjavanju uvjeta iz Javnog poziva.

Prijave se šalju na adresu: Ministarstvo kulture, Runjaninova 2, 10 000 Zagreb, s naznakom "Prijava kandidata za člana kulturnog vijeća Ministarstva kulture", a rok za njihovo podnošenje je 20 dana od objave Javnog poziva, odnosno do 1. svibnja.

Javni poziv upućen je na temelju članka 4. stavka 1. Zakona o kulturnim vijećima (Narodne novine, broj 48/04, 44/09 i 68/13).

Ministrica Obuljen Koržinek stavila je prošli tjedan izvan snage Odluku o imenovanju članova Kulturnih vijeća njezina prethodnika Zlatka Hasanbegovića. Ta je odluka bila donesena za vrijeme tehničkoga mandata kada se u pravilu ne bi trebale donositi takve odluke, objasnila je ministrica pozivajući se na Zakon o primopredaji vlasti.

Prema Zakonu o Kulturnim vijećima, ona se osnivaju pri Ministarstvu kulture za pojedina područja umjetničkog i kulturnog stvaralaštva radi predlaganja ciljeva kulturne politike i mjera za njezino provođenje, a posebice predlaganja programa javnih potreba u kulturi za koja se sredstva osiguravaju iz državnog proračuna te radi ostvarivanja utjecaja kulturnih djelatnika i umjetnika na donošenje odluka važnih za kulturu i umjetnost.

Članove vijeća imenuje ministar po objavljenom javnom pozivu, a mogu imati pet do sedam članova. Vijeća na zahtjev ministra raspravljaju o pojedinim pitanjima s područja kulture i umjetnosti i o njima daju ministru pisana mišljenja i prijedloge, a njihov rad je javan.