NAKON POTRESA

Ministarstvo kulture i medija: Završen popis šteta na kulturnim dobrima

25.01.2021 u 23:55

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture i medija izvijestilo je u ponedjeljak da je završen popis šteta na kulturnim dobrima na kojemu su bili angažirani konzervatori iz cijele Hrvatske, koji su nakon razornoga potresa obišli sve stradale građevine, uz ostalo i zaštićenu povijesnu jezgru Petrinje

U Sisačko-moslavačkoj, ali i svim ostalim županijama u kojima su evidentirane štete na kulturnim dobrima, uz obavljen pregled stradale baštine i završen popis šteta u tijeku je evakuacija pokretnih kulturnih dobara, zbirki i inventara.

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, zajedno sa stručnim timom konzervatora, restauratora i muzealaca te pripadnicima talijanskih Plavih kaciga za zaštitu baštine uspješno su evakuirali dio kulturnih dobara.

U koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite u četvrtak, 7. siječnja, evakuirano je 300 umjetnina iz Galerije Krsto Hegedušić u Petrinji, podsjećaju iz Ministarstva, a dan nakon toga iz oštećenog Sabirnog arhivskog centra u Petrinji evakuirano je arhivsko gradivo, 223 arhivska fonda i zbirke, ukupno 450 dužnih metara arhivskog gradiva nastalog na petrinjskom području.

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, stručni tim konzervatora i talijanske Plave kacige evakuirali su Etnografsku zbirku Hosi iz zgrade Srednje škole te ikone s ikonostasa pravoslavne crkve sv. Nikole u Petrinji, čime se završila misija talijanskih stručnjaka u Hrvatskoj, a zadnja evakuacija inventara iz župne crkve sv. Pohoda Blažene Djevice Marije u Starom Farkašiću obavljena je 22. siječnja.

Nakon razornoga potresa 28. i 29. prosinca, Ministarstvo je 31. prosinca donijelo dvije odluke kojima se službama za zaštitu kulturne baštine naređuje provođenje hitnih mjera zaštite i utvrđivanje popisa šteta te postupanje za provođenje hitnih mjera zaštite na pokretnoj i nepokretnoj kulturnoj baštini.

Donesene su i Upute za provođenje zahvata hitnih mjera zaštite na pojedinačno zaštićenim zgradama i zgradama u povijesnim jezgrama, oštećenim potresom od 29. prosinca 2020. godine, za koje nije potrebno ishoditi suglasnost nadležnog tijela, a odluka o provođenju hitnih mjera zaštite zbog progresivne štete na pojedinačno zaštićenim nepokretnim kulturnim dobrima oštećenim u potresu donesena je 5. siječnja, podsjećaju iz Ministarstva..

Ministarstvo u priopćenju navodi i da su zgrade u kojima su djelovali Radio Sisak i Radio Petrinja neuporabljive, ali je intervencijom Ministarstva, Stožera civilne zaštite, Udruge HURIN i Vijeća za elektroničke medije organizirana druga lokacija i dostava sve potrebne opreme kako bi nastavili s radom.

Sve navedene aktivnosti Ministarstva popraćene su i na službenoj stranici Stožera civilne zaštite https://potresinfo.gov.hr/.

'Iz svega navedenog vide se brojne aktivnosti iz nadležnosti Ministarstva kulture i medija koje su poduzete od razornog potresa do danas, a sukladno nadležnosti i obvezama utvrđenima prijedlogom Zakona, Ministarstvo će i dalje aktivno i angažirano sudjelovati u pripremi obnove i brizi o svim kulturnim djelatnostima', poručuju iz Ministarstva kulture i medija.