MALI MAJSTORI

Mimara izlaže crteže koje su pokupovali na eBayu

17.10.2012 u 17:56

Bionic
Reading

U muzej Mimara može se razgledati jedinstvena zbirka umjetnina kupljenih na eBayu pod nazivom 'Crteži i grafike francuskih malih majstora XIX. stoljeća' kupljene na eBayu u razdoblju od 2007. do 2012. godine

Izložba Crteži i grafike francuskih malih majstora XIX. stoljeća kupljene na eBayu u razdoblju od 2007. do 2012. godine, predstavlja zbirku Slavena Perovića, savjetnika u Muzeju Mimara.

Zbirka broji ukupno 70 predmeta koje je Perović kupio putem eBaya. Prodavači su katkada znali što prodaju, ali su češće prodavali crteže bez atribucije ili s krivim atribucijama.

Pronalaženje vrijednosti u umjetničkim djelima gledano okom autora izložbe publiku poziva da uđe u uzbudljivi svijet crteža i grafika takozvanih francuskih malih majstora.

'XIX. stoljeće je jedno od najbogatijih razdoblja francuske povijesti umjetnosti, razdoblje obilja kad su francuski umjetnici neosporno vladali svjetskom umjetničkom scenom i svojim dominantnim položajem izravno utjecali na razvoj gotovo svih europskih, ali i sjevernoameričkih pravaca', kazao je Slaven Perović.

Dvanaest grafika s ove izložbe vlasnik će po zatvaranju darovati zbirci crteža i grafika Muzeja Mimara.

Izložba će bit otvorena do 14. studenog ove godine.