111 RUKOPISA U KONKURENCIJI

Mile Stojić umjesto Miljenka Jergovića u žiriju VBZ-a

29.09.2011 u 09:29

Bionic
Reading

Iako je natječaj za nagradu VBZ-a za neobjavljeni roman vrijednu 100.000 kuna ove godine trajao tek dvadesetak dana, pristiglo je čak 111 rukopisa, što je rekordan broj romana, barem kad je riječ o posljednjim godinama, ističu u VBZ-u

Deseti natječaj donosi izmjenu u žiriju, iz kojeg je istupio književnik i kolumnist Miljenko Jergović koji je devet godina bio i njegov predsjednik. Jergović je bio i svojevrsni otac nagrade jer je njegova ideja o nagradi kojom bi se ovećom svotom nagrađivao najbolji regionalni neobjavljeni roman naišla na čvrstu podršku direktora VBZ-a Boška Zatezala. Umjesto Jergovića mjesto u peteročlanom žiriju dobio je Mile Stojić, pjesnik, esejist te publicist. Uz njega odluku će ovih tjedana donijeti i Julijana Matanović, Strahimir Primorac, Zoran Ferić i Vladimir Arsenijević, koji su već dobili rukopise na čitanje.

Sudeći po kasnijem natječaju, dodjela nagrade nikako neće biti na ovogodišnjem Interliberu koji se održava sredinom studenog, nego u nekom kasnijem terminu.