PREMIJERA U SRPNJU

'Michelangelo Buonarroti' u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i Dubrovačkih ljetnih igara

08.05.2018 u 10:23

Bionic
Reading

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca iz Rijeke i Dubrovačke ljetne igre pripremaju u koprodukciji predstavu Miroslava Krleže 'Michelangelo Buonarroti' u režiji slovenskog redatelja Sebastijana Horvata, a premijera predstave bit će 27. srpnja na otoku Lokrumu, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u ponedjeljak u Rijeci

Intendant HNK Marin Blažević ocijenio je da je riječ o jednome od najozbiljnijih projekata ove kuće u posljednje vrijeme. Sudjelovat će glumci Hrvatske drame, Giuseppe Nicodemo iz Talijanske drame i gostujući glumci Rakan Rushaidat u glavnoj ulozi i Jerko Marčić. U postavi su i novi članovi ansambla Hrvatske drame Aleksandar Cvjetković i Edi Ćelić, rečeno je.

Blažević je dodao kako je ovo prva koprodukcija riječkoga HNK s Dubrovačkim ljetnim igrama.

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski ustvrdila je da je koprodukcijski model postavljanja predstava jedan od važnijih modela hrvatske kulturne strategije. Time se ostvaruje ne samo razmjena iskustava i znanja, nego i ekonomski učinci, rekla je.

Pomoćnik intendantice DLJI za dramski program Saša Božić ocijenio je da ova Krležina drama na lucidan i psihodeličan način istražuje odnos umjetnika i moći te novca. Ustvrdio je da je riječki HNK prirodni partner DLJI po kvaliteti programa i glumaca.

Dramaturg i autor prilagodbe teksta je Milan Marković, scenograf Igor Vasiljev, kostimografkinja Belinda Radulović, autorica glazbe Karmina Šileca a oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek. Nakon Dubrovnika, odnosno Lokruma, gdje će se predstava izvesti pet puta, 'Michelangelo Buonarroti' će se premijerno izvesti i u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci 21. rujna, čime će se otvoriti kazališna sezona.