MEĐUNARODNA IZLOŽBA

'Mi nismo kao oni' u riječkom MMSU: Priča o strancu u današnjoj Europi

03.10.2019 u 12:31

Bionic
Reading

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka 4. listopada otvara se izložba 'Mi nismo kao oni', četvrta i posljednja u sklopu međunarodnog umjetničko-istraživačkog projekta 'Riskiraj promjenu' posvećenog migracijama

Nakon što su prethodne izložbe u sklopu projekta 'Riskiraj promjenu' tematizirale prinudne migracije i bijeg, 'Mi nismo kao oni' zaokuplja se simbolima stranca i stranih prostora. Bavi se predodžbama kojima oblikujemo sliku drugog, ali i pitanjima kako drugi vide nas. Istražuje povijesne i recentne stereotipe o stranim prostorima, s fokusom na neobičan pojmovnik o susjedu, strancu, pridošlici, stoji u najavi izložbe.

Mi nismo kao oni Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MMSU

'Dvadesetak radova nastajalih od pedesetih godina 20. stoljeća do danas, kreću se na liniji od osobnih pripovijesti do alegorijskih i kritičkih zapisa. Pritom su obuhvaćeni aspekti kulturalne studije o stereotipima, zatim putopisne doku-fikcije o figuri stranca u današnjoj Europi te umjetničke satire društva. Kao glavne se sastavnice javljaju mit o superiornosti, kolonijalna povijest, opsesija čistoćom i požuda. Umjesto stavljanja naglaska na individualne pozicije, 'Mi nismo kao oni' ističe pitanje drugog kao političko pitanje koje se zasniva na povlasticama elite spram (autsajderske) manjine i poziciji onog tko ima moć govoriti', kažu iz riječkog MMSU-a.

Žiri koji su činile Katerina Jovanović, Ksenija Orelj, Sabina Salamon, Marina Tkalčić i Vana Gović putem javnog poziva odabrao je za izložbu radove Danila Milovanovića ('Projekt puž'), Dritona Hajredinija ('Grijeh'), Dritona Selmanija ('Dvije šale čine jednu istinu'), Fotini Gouseti ('Renkonto'), Gilda Bavčevića ('021_123'), Ivane Keser ('Genealogija'), Lane Čmajčanin ('Balkangreuel'), Mirne Kutleša ('Plava krv'), kolektiva Zvukospjevi koji čine Nicole Hewitt, Vida Guzmić i Ivan Slipčević ('Mjesečarke'), Nike Autor ('Filmski žurnal 62 – Obitelj i Radnik'), Olge Dimitrijević ('(Ne) verujem u heroje'), Simona Farida ('Institucije su samo skupina radnika, raspoređene (liste)') i Vangjusha Vellahua ('Fragmenti I; Gdje priče presijecaju zemlju').

Bit će izloženi i radovi Brooka Andrewa, Janeza Janše, Janeza Janše i Janeza Janše, Chrisa Markera i Alaina Resnaisa, Nine Delanović i Mirne Gurdon (studio mikser), zatim zemljopisne karte iz fundusa British Libraryja te dva rada Avgusta Černigoja iz fundusa MMSU-a.

Izložba 'Mi nismo kao oni' dio je pretprograma Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, programskog pravca 'Kuhinja različitosti', a traje do 10. studenoga.