Moj tata Plavac

Meliti Rundek Nagrada Mato Lovrak za najbolji dječji roman 2019.

17.10.2020 u 16:00

Bionic
Reading

Dobitnicom godišnje Nagrade Mato Lovrak za najbolji dječji roman objavljen u 2019., proglašena je književnica za djecu iz Zagreba Melita Rundek, za roman 'Moj tata Plavac' u izdanju Mozaika knjiga

Melita Rundek dobitnicom godišnje Nagrade Mato Lovrak proglašena je na posebnoj svečanosti održanoj u petak u sklopu manifestacije 'Lovrakovi dani kulture', izvijestili su u subotu organizatori.

Nagrađeni roman 'Moj tata Plavac', kako se ističe u obrazloženju Prosudbenog povjerenstva, 'odlikuje se naglašenom mimetičnošću, začudno je u tematskom i karakterološkom smislu, afirmira sretnu obitelj, te je ispripovijedano pitko, kroz nekoliko dječjih očišta'.

Poprište zbivanja je skromna zagrebačka obitelj. Unatoč povremenim uobičajenim nesporazuma, to je skladna obitelj, naglašena u relacijama otac-mati i roditelji-djeca.

'Tema za koju se autorica odlučila ne trpi nikakvu maštovitu projekciju nego golu, stvarnu zbilju, onu koju živimo i koje smo svjedoci. Fabulu je autorica iznijela gotovo u dramskoj strukturi, što povećava napetost. Priču iznosi kroz solilokvije troje djece dajući, u sintaktičkom smislu, primjer prave 'dječje rečenice' – krajnja ekonomizacija, bez pomodnih izražajnih egzibicionizama, upravo po mjeri dječje recepcije a opet usklađena sa stvarnosnom temom', istaknuo je predsjednik Prosudbenog povjerenstva Nagrade Mato Lovrak, Stjepan Hranjec.

'Melita Rundek je ovim romanom vrlo dojmljivo pokazala da je važno biti pošten i boriti se (i izboriti) za pravi način života za sebe i svoju obitelj, i pritom biti mladim ljudima uzor', dodaje Hranjec.

'Stvarnosno, dojmljivo, kompozicijski i naracijski čisto, afirmativno u moralnom smislu, ovo djelo će svakako ispuniti temeljnu svrhu dječje književnosti, ne samo spram djece nego (još više) prema njihovim roditeljima. A te su sve odrednice zapravo sukladne temeljnim poetičkim odlikama Lovrakovih romana', zaključio je Hranjec.

Za književnu nagradu 'Mato Lovrak' 2020. godine koja se dodjeljuje za najbolji dječji roman objavljen 2019. godine dostavljeno je ukupno 23 naslova.

Nagrada se dodjeljuje za najbolji roman za mladež na hrvatskom jeziku objavljen u protekloj godini. Tradicionalno se dodjeljuje u sklopu 'Lovrakovih dana kulture' u Velikom Grđevcu, a zbog epidemioloških preporuka i novonastale situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, ove je godine dodjela održana u manjem krugu uzvanika.

Nagrađenoj autorici Meliti Rundek nagradu su uručili pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport BBŽ Vanja Posavec, i načelnik Općine Veliki Grđevac Tomislav Pavlečić. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa i povelje, koja se dodjeljuje književniku i izdavaču.

Iz knjige 'Moj tata Plavac' važno zapamtiti dvije riječi - čast i poštenje

Rundek je istaknula kako je iz knjige jako važno zapamtiti dvije riječi, 'a to su 'čast' i 'poštenje', koje nam trebaju uvijek, u svakom vremenu'.

'O časti i poštenju ne treba pisati samo jednu knjigu, već 101, pa i više od toga. Mladim ljudima trebaju pozitivni uzori, kako bi se razvili u zdrave ljude koji potom formiraju zdravo društvo', poručila je književnica.

Melita Rundek (1961.) nagrađivana je književnica za djecu. Dobila je nagradu Ivana Brlić-Mažuranić (1999.) za knjigu 'Psima ulaz zabranjen', nagradu Mato Lovrak za knjigu 'Izgubljena u ormaru' (2014.) te nagradu Anto Gardaš za knjigu 'Letači srebrnih krila' (2017).

Knjige Melite Rundek redovito su na top-listama najkvalitetnijih knjiga koje sastavlja Komisija za knjižnične usluge Hrvatskog knjižničarskog društva, a u mnogim knjižnicama njezinu su knjige među najčitanijima. Neki su naslovi izvedeni i na radiju te na kazališnim daskama.