otvaranje 28. rujna

Mediteranski festival knjige u Split donosi niz promocija i tribina, ali i dječji program za najmlađe

14.09.2022 u 11:24

Bionic
Reading

Peti Mediteranski festival knjige (MFK) održat će se u Splitu od 28. rujna do 2. listopada u velikoj dvorani Sportskog centra Gripe te publici ponuditi brojne promocije, tribine, radionice i predavanja

Festival ove godine nudi bogat i raznolik program, uz niz promocija, među kojima su "Mater Dolorosa" Jurice Pavičića, "Moja dota" Nore Verde, "Horror Vacui" Staše Aras i "Okretište" Damira Karakaša.

Kako ističu organizatori, Jurica Pavičić sudjelovat će i u programu namijenjenom djeci te će predstaviti svoje prvo djelo za mladu publiku, roman o prijateljstvu "Tri kuće, tri prijatelja".

Program za najmlađe "Tete i barbe pričalice čitaju..." održat će se pod pokroviteljstvom projekta Nacionalna strategija poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija. Ivica Profaca iz MFK- a kaže da će za vrijeme festivala svakoga jutra na Gripama splitske tete i barbe pričalice čitati djeci slikovnice i time kod njih poticati maštu, ali prije svega interes za knjigu i čitanje.

"Očekuje nas i tribina o 'Juditi' Marka Marulića, čime nastavljamo obilježavanje 500. obljetnice tiskanja prvog književnog djela pisanog na hrvatskom jeziku. Okosnica programa bit će obljetničko izdanje koje uključuje biblijski izvornik, Marulićev ep i roman 'Judita' Mire Gavrana, prvi put objavljen prije dvadeset godina", rekao je Profaca.

Najavio je i edukativne radionice za djecu i mlade u svečanom salonu ŠC Gripe koji je u povodu Festivala preimenovan u Mali Bookvarij. "Tamo će Jasmina Žiljak Ilinčić držati radionice kreativnog pričanja, a kroz serijal Šaljive narodne priče i legende radit će s djecom od šest do 11 godina koja će osmišljavati, glumiti i crtati svoje šaljive priče. Na repertoaru je ukupno pet šaljivih priča i legendi, među ostalima i Čigova je zapravo Mrduja i kako se prodavala pamet na Mrduji o vječnom sporu Bračana i Šoltana za hrid između ta dva dalmatinska otoka", kazao je Profaca.

Vanjska suradnica Zajednice tehničke kulture (ZTK) Bruna Kolak djecu i mlade uvest će na radionicama u tajne kriptografije, a izborom zanimljivih radionica na temu knjige i čitanja pridružit će se i Gradska knjižnica Marka Marulića.

Organizator Festivala je Zajednica naklada i knjižara Hrvatske gospodarske komore, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija, Splitsko-dalmatinska županija, te Grad Split. Ulaz na festival je besplatan.