TREĆE IZDANJE

Otvoren Mediteranski festival knjiga, Splićani pohrlili po knjige s popustom

08.05.2019 u 15:22

Bionic
Reading

Mediteranski festival knjige u Splitu, druga najveća i najznačajnija manifestacija ovog tipa u Hrvatskoj, otvoren je u srijedu ui velikoj dvorani na Gripama, gdje je uz besplatan ulaz za posjetitelje izloženo oko deset tisuća naslova stotinjak velikih hrvatskih nakladnika, neki i s velikim popustima. Treće izdanje ove manifestacija uz sajamski ima izrazito naglašen festivalski karakter, te će se u pet dana održati čak 65 različitih događanja

Već prvog dana održan je okrugli stol na temu školskih knjižnica, a u poslijepodnevnim satima zakazan je program posvećen nedavno preminulom pjesniku i književniku Jakši Fiamengu, te promocije novih izdanja najprevođenijeg hrvatskog pjesnika Marka Pogačara i hit romana ‘Proslava’ Damira Karakaša. Iz programa treba izdvojiti i promociju slikovnice ‘Čovječuljci’ prilagođene djeci s teškoćama u čitanju, panel-diskusiju na temu četrdesete godišnjice Mediteranskih igara u ovom gradu, promocije ‘Hrvatske kuharice’ Mate Jankovića, ‘Nogometa narodu’ Aleksandra Holige, novog romana Pavla Pavličića, biografije grupe Elemental Marka Podruga te stripova ‘Divljaci’ i ‘Ljeto’, nastalih suradnjom Danijela Žeželja i Olje Savičević Ivančević.

U popratnom programu održavat će se i stand-up večeri, pričaonice, strip radionice, čitanja poezije i proze, te nekoliko okruglih stologa, a tijekom cijelog dana na Gripama se održava i dječji program.

  • +4
Mediteranski festival knjiga Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

‘Razvijamo kulturu i identitet, gradimo svijest o važnosti čitanja, a i trudimo se oduprijeti centralizaciji države. Festival u svovm nazivu ima Mediteran zato što se događa na prostotu puno većem od Splita’, kazao je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore Slavko Kozina. Državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak, koji je festival službeno otvorio, smatra da se i kao nacija trebamo baviti pitanje čitanja.

‘Važno je da u lancu od autora preko nakladnika do distributera prohodnost bude dobra. Ovaj festival bitan je iz nekoliko razloga, između ostalog i zbog prostorne uravnoteženosti i činjenice da sada u Hrvatskoj svakih šest mjeseci imamo ovako snažno događanje. Treća godina je prijelomna i siguran sam da će ova manifestacija rasti’, kazao je Poljičak.

‘Veseli me vidjeti obitelji i djecu na ovom sjajnom festivalu. Miris novootvorene knjige svima nam se uvukao u nozdrve i memoriju, a ovo događanje je živući spomenik knjizi i jednom načinu života, u kojemu u pisanoj riječi nalazimo mir’, kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Priznao je da u posljednje vrijeme i on sve manje čita, no svakog mjeseca ipak ‘svlada’ barem jednu knjigu.

Mediteranski festival knjige traje do ove nedjelje. Već prvog dana zabilježen je velik odaziv Splićana, a najavljeni su i organizirani posjeti iz susjednih županija te Bosne i Hercegovine.